Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

67

Προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου με συν προσευχομένους τους μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάνου κ. Ανδρέα καθώς επίσης πολλών άλλων κληρικών, τελέστηκε στις 11 το πρωί του Σαββάτου (1-12-2018) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (Τριμάρτυρη) δοξολογία για την εθνική επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα για ν’ ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων. Το «παρών» έδωσαν πολιτικές, αυτοδιοικητικές και στρατιωτικές Αρχές.

Αμέσως μετά σχηματίστηκε πομπή μεταφέροντας την Ελληνική Σημαία βρακοφόροι με προορισμό την έπαρση της στο ιστορικό φρούριο Φιρκά, έχοντας προπομπό δικυκλιστή της τροχαίας, μαθητές κρατώντας Ελληνικές Σημαίες, την μουσική μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού να παιανίζει, κληρικοί, επίσημοι και αρκετός κόσμος.

Την  κυβέρνηση εκπροσώπησε η γενική γραμματέας Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κα Μαρία Γιαννακάκη, την βουλή των Ελλήνων η βουλευτής Χανίων κα Βάλια Βαγιωνάκη, την μεγαλόνησο ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, τον Νομό Χανίων και τα Χανιά ο βουλευτής  κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Νίκος Καλογερής και Κυριάκος Κώτσογλου, ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, άλλοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και πλήθος κόσμου.   

Ομιλητής στην επετειακή ημέρα της 1ης Δεκεμβρίου ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας όπου μεταξύ άλλων από την εμπεριστατωμένη με ιστορικά στοιχεία ομιλία επισημάνθηκαν τα εξής: «Πέρασαν κιόλας 105 χρόνια. Πώς κονταίνει ο χρόνος και πώς μεγαλώνει η μνήμη τέτοιες στιγμές. Η μνημόνευση είναι πανάρχαιο έθος, είναι μια ξανά – αφήγηση, χρειάζεται όμως τα έργα για να αποδεικνύεται ο στόχος και να τιμάται αληθινά η μνήμη. Η ιστορία των λαών και των εθνών συχνά συμπεριφέρεται με απρόβλεπτους τρόπους, χαράσσοντας τους δρόμους του πεπρωμένου και καθαρίζοντας αναπάντεχα τη μοίρα και το μέλλον των ανθρώπων. Αυτής της ιστορίας είμαστε όλοι παιδιά, αλλά κάποιοι γίνονται Υποκείμενα και ορίζουν τρόπους και δίνουν σχήμα στα όνειρα, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος για μας, για την Κρήτη, για την Ελλάδα» για να συνεχίσει τονίζοντας: «Ο λόγος σήμερα περί της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά και για ένα ολόκληρο επίμονο, αδικαίωτο μέχρι τότε, αιματοβαμμένο, πεισμωμένο και αποφασισμένο κρητικό λαό. Έβλεπα τον πίνακα της Φλωρεντίνης Καλούτση, για τη μέρα της τελετής της Ένωσης, το 1913, εδώ στο Φιρκά. Μια ηρεμία στα πρόσωπα. Οι αγωνιστές μπροστά με τις παραδοσιακές στολές τους, τα καλά τους. Το βάρος της ιστορίας και των πολύχρονων αγώνων στις πλάτες τους». Ο ίδιος συνεχίζοντας αναφέρθηκε σ’ ένα ιστορικό άρθρο του Γιώργη Μανουσάκη που έλεγε: “Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, με όλη την ακολουθία των επίσημων, ανεβαίνουν στο Φρούριο του Φιρκά. Ανάμεσα στις χευσιστόλιστες στολές και τα φράκα, ξεχωρίζουν δύο γέροντες με τις λευκές γενειάδες και τις κρητικές φορεσιές τους. Είναι δύο μορφές από το ηρωικό παρελθόν, δύο παλαίμαχοι αγωνιστές, ο Χατζή – Μιχάλης Γιάνναρης κι ο Αναγνώστης Μάντακας. Ο πρώτος κρατά διπλωμένη την ελληνική σημαία και την παραδίδει στο Γενικό Διοικητή Κανακάρη Ρούφο. Ο δεύτερος τραβά το σχοινί κι η σημαία αρχίζει ν’ αναβαίνει προς την κορφή του ιστού, του ίδιου ιστού, όπου ήταν υψωμένο, στο νησάκι της Σούδας, το σύμβολο της επικυριαρχίας όλα τα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας.

…Οι επίσημοι στέκονται προσοχή. Τι πλήθος μένει για λίγο σιωπηλό. Ύστερα ξεσπά σε αλαλαγμούς και ζητωκραυγές, σκεπάζοντας το χορό που ψάλει, και τη μουσική που παιανίζει, σμίγοντας το παραλήρημα της χαράς του με τους ήχους από τις καμπάνες και με τις ομοβροντίες από τα κανόνια των πολεμικών πλοίων που είναι αγκυροβολημένα έξω από το λιμάνι”.

«Πράγματι η ιστορία της Μεγαλονήσου Κρήτης» επισημαίνει ο κ. δήμαρχος «με τις 100 αρχαίες πόλεις, που ξενοκρατήθηκε μέχρι το 1913, με βαρύ το φόρο του αίματος, έχει πολλή υγρασία, ήχο δυνατό με κυρίαρχη την ηχώ του συνθήματος “Ένωση ή Θάνατος”. Η μοίρα της Κρήτης ήταν φωτισμένη με τα μεγάλα της τέκνα και ντα υψηλά ιδεώδη. Κι η Κρήτη ζητούσε αιώνες το μερτικό της στο δίκιο, στην ελευθερία, στην ιστορική της μοίρα.

Μ’ ένα πέλαγος να την περιβάλει, πότε ως φυλακή αλλά ως τρόπο να ατενίζει μακριά και με μια ανταριασμένη ψυχή μέσα από θρύλους, μύθους, αλήθειες και αγώνες, οι Κρητικοί ήξεραν πάντα ότι δύσκολα αλλά σίγουρα θ’ αλλάξουν το χάρτη της ιστορίας τους. Γιατί πάντα η Κρήτη, λόγω της στρατηγικής της θέσης, αποτελούσε για αιώνες το “μήλο της έριδος” για τους γείτονες και τις Μεγάλες Δυνάμεις. Ενετοί και Τούρκοι την κατείχαν αλλά οι Κρητικοί αμφισβητούσαν κι εναντιωνόταν ακατάλυτα, αδιάλειπτα και σθεναρά σ’ αυτή την κατοχή. Αυτό αποδεικνύει η αρχή, η διάρκεια και η συνέχεια του Αγώνα…».

Καταλήγοντας ο κ. Βάμβουκας τόνισε: « Η σημερινή επέτειος είναι άλλη μια πολιτική ευκαιρία, σ’ ένα παράξενο περιβάλλον ισορροπιών, σε μια δύσκολη γειτονιά σαν τον τόπο μας, να αναζητούμε και να πράττουμε με έργα κι όχι με φτηνά έπεα πτερόεντα με ημερομηνία λήξης. Μόνο μ΄ αυτόν τον τρόπο, τα’ αποτυπώματα της ιστορίας γίνεται σύγχρονος βηματισμός και συνομιλία με την υψηλοφροσύνη, τον γνήσιο πατριωτισμό, τη δημοκρατική μας παράδοση και συνεχίζεται αδιάρρηκτα η άσκηση μας στη δύσκολη ελεύθερη συνείδηση. Γιατί κάθε φορά το τρένο της ιστορίας δεν μας περιμένει αλλά φόβος μέγας να μας προσπεράσει».  

Ακολούθησε η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας από τον περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τη Γενική Γραμματέα κα Μαρία Γιαννακάκη ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, την βουλευτή Χανίων κα Βάλια Βαγιωνάκη ως εκπρόσωπο της βουλής, τον αντιναύαρχο κ. Γιάννη Αποστολόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη, τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκο Παπαδάκη και τον δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα. Κατά την διάρκεια της έπαρσης πέταξε πάνω από το Φρούριο ένα ζεύγος μαχητικών πολεμικών αεροσκαφών τιμώντας την τελετή, ενώ έξω από το λιμάνι βρισκόταν αγκυροβολημένο ένα πολεμικό πλοίο.

Με δήλωση του ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τονίζει ότι « η σημερινή ιστορική επέτειος αποτελεί πηγή έμπνευσης για να κάνουμε πράξη την εθνική ενότητα και να προχωρήσουμε σε μια δημιουργική πορεία στη χώρα μας».

Αμέσως μετά ακολούθησε η καθιερωμένη ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης από τον πρόεδρο του Μουσείου κ. Μανώλη Πετράκη, όπου παρουσιάστηκαν τρία νέα μοντέλα, το θρυλικό αντιτορπιλικό «Αδριάς», το ιστορικό αρματαγωγό «Λέσβος» και η πυραυλάκατος «Μαριδάκης
που κατασκευάσθηκε προς τιμή του υποπλοιάρχου ΓΗ. Μαριδάκη που έχασε τη ζωή του όταν βυθίστηκε το «Πρωτεύς», το 1940.      

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 15 17 19 21 23 24 25 26 28 29 30 31 33 34 35 36 37 40 41 43 45 47 49 51 53 55 57 59 61 63

 Untitled-2
P1300460 P1300461 P1300465 P1300467 P1300469 P1300472 P1300473 P1300483 P1300485 P1300492 P1300494 P1300496 P1300498 P1300501 P1300503 P1300508 P1300511 P1300513 P1300514

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com