Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Κρητική παραδοσιακή κουζίνα με τα “Χανιώτικα νέα”.

 Με αφορμή την παραδοσιακή κρητική κουζίνα-ζαχαροπλαστική καθώς επίσης και πολλές άλλες συνταγές του παλιού καιρού, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου στη σύγχρονη μαγειρική και ζαχαροπλαστική τέχνη έχουν εκλείψει, τα “Χανιώτικα νέα” με τον Γιάννη Κάκανο και τον Μανώλη Μαρκαντωνάκη, γυρίζουν τα χωριά της Κρήτης βιντεοσκοπώντας πλάνα κατά την εκτέλεση της συνταγής. Φαγητά, γλυκά και παραδοσιακή τέχνη από νοικοκυρές αλλά και νοικοκύρηδες του νησιού, έρχονται σε κάθε σπίτι μέσα από τις ιστοσελίδες των “Χανιώτικων νέων” και τη δική μας εδώ. Το πρώτο επεισόδιο θα προβληθεί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 μεταφέροντας σας στο πανέμορφο και πασίγνωστο ορεινό χωριό Τεμένια Σελίνου στην ταβέρνα της οικογένειας Μαρκετάκη. 

Σημείωση: Όποιοι θέλουν να βιντεοσκοπήσουμε από το Νομό Χανίων και να προβάλλουμε στην εφημερίδα και στις ιστοσελίδες μας το βίντεο με τη μαγειρική τους τέχνη σε κάποιο παραδοσιακό φαγητό παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο 6979457191.  

 

http://www.haniotika-nea.gr

 
Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες από τις νόστιμες γαστρονομικές λιχουδιές μαγειρικής, αλλά και γλυκών που ετοίμασε και κατέγραψε ο φακός μας με την οικοδέσποινα και μέλη της οικογένειας να εξηγούν λεπτομερώς τις διαδικασίες για το κάθε είδος. Μεταξύ πολλών εδεσμάτων που θα ετοίμαζε η κυρά Βασιλική, ήταν το χωριάτικο ψωμί με προζύμι και ζύμωμα με το χέρι. Για τη διαδικασία μας είπε: “Το ψωμί με προζύμι είναι ευλογία και φτιάχνεται κάθε χρόνο στην Ανάσταση με Αγιασμό. Έτσι το έκαναν οι μητέρες μας και έτσι το συνεχίζουμε κι εμείς. Έχει άλλη γεύση και παραμένει φρέσκο για πολλές μέρες. Για να είναι και νόστιμο τώρα χρειάζεται το ανάλογο αλάτι. Στα 30 κιλά αλεύρι βάζω μισό κιλό. Αυτά τα υλικά χρησιμοποιώ και ψήνω το ψωμί στον ξυλόφουρνο όταν είναι καλός ο καιρός και όταν βρέχει όπως σήμερα στη μεγάλη σόμπα με τα ξύλα”.

Αμέσως μετά είχαν σειρά οι μανίτες που βρήκε ο γιος της ο Σήφης σε τόπους κατάλληλους της αγροτικής περιοχής. “Οι μανίτες είναι πολύ νόστιμο φαγητό και μαγειρεύετε με πολλούς τρόπους. Οι περισσότεροι τους θέλουν τηγανιτούς. Τους πλύνουμε καλά και τους τεμαχίζουμε για να τους αλατίσουμε και αλευρώσουμε. Στη συνέχεια μέσα σε αρκετό λάδι που πρέπει να είναι καυτό τους ρίχνουμε μέχρι να ροδίσουν. Νόστιμοι, όμως είναι και με κρεμμυδάκια στιφάδο. Κόβουμε κι εδώ τους μανίτες και τους σοτάρουμε λίγο με κρασί και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τη δάφνη, λίγο γαρύφαλλο, λάδι, το ανάλογο αλατοπίπερο και τ’ αφήνουμε για να σιγοψηθούν”, υπογράμμισε η κυρά Βασιλική για να συμπληρώσει, λέγοντας, ότι “μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτες μέσα, αλλά και να τους μαγειρέψουμε και με κρέας. Εδώ σοτάρουμε το κρέας με κρεμμυδάκια και κρασί μέχρι να ψηθεί το κρέας και μετά το βγάζουμε μαζί με τα κρεμμυδάκια για να ρίξουμε στην καθαρή σάλτσα τους μανίτες. Όταν ψηθούν βάζουμε μέσα το κρέας με τα κρεμμυδάκια και είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.”. Και δεν ήταν μόνο αυτά, αλλά πολλά ακόμα παραδοσιακά φαγητά  όπως τα παπούδια, ένα ξεχασμένο φαγητό, άγνωστο στους νέους που φτιάχνεται με διάφορα όσπρια στάρι, καλαμπόκι, ροβίθια, κουκιά και φακή καθώς επίσης  γλυκά του κουταλιού από φιρίκια και κάστανα, τα οποία θα δείτε στις ιστοσελίδες των «Χανιώτικων νέων» και τη δική μας εδώ στο «Επαρχιακό φως». Τα υπόλοιπα μυστικά της κυρά Βασιλικής λοιπόν, επί της οθόνης το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012.

 

 

Στην ταβέρνα «Τεμένια» της οικογένειας Μαρκετάκη και τι δεν είχαν.  Όσοι δεν έχετε πάει σε αυτό το πανέμορφο χωριό με τα ιαματικά νερά του σας προτρέπουμε να πάτε. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την ταβέρνα είναι:  2823051590,  2823051081 και κινητό  6974145718 

Την βιντεοσκόπηση θα την δείτε κάνοντας κλικ εδώ:

 

 

Χανιώτικα νέα

 
Η πρώτη σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα της Κρήτης.

 http://www.haniotika-nea.gr

Και ραδιόφωνο εδώ: http://blog.haniotika-nea.gr/podcast/  

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» άλλαξαν. Για το δημοσιογραφικό τμήμα είναι το  [email protected].

Και για διαφημίσεις – αγγελίες – κοινωνικά το  [email protected]

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com