Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κοίμησης της Θεοτόκου και στο Νομό Χανίων

DSC05004

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

Ελάτε για τις διακοπές σας στα πολυτελέστατα διαμερίσματα μας στην Αγία Μαρίνα με τιμές ιδιαίτερα φιλικές.

https://eparxiakofos.gr/touristika-idi-o-erotokritos-stin-agia-marina/

 ……………………………………….

eparxiakofos0168

Το εικόνισμα με την κοίμηση της Παναγίας 

Χιλιάδες προσκυνητές κατάκλυσαν και φέτος τις εκκλησιές και τα εξωκλήσια του Νομού μας για την Θεομητορική εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, ανάβοντας ένα κερί στη χάρη Της, ενώ πολλοί άλλοι, για να εκπληρώσουν το τάμα τους προς τη μεγάλη μάνα του κόσμου. Η Παναγία μας αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ του ουρανού και της γης αναφέρουν εκκλησιαστικά έντυπα. Η λατρεία της Παναγίας είναι βαθιά ριζωμένη στις ψυχές των χριστιανών και όχι μόνο αφού και οι μωαμεθανοί ακόμα την σέβονται.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση η Παναγία – Μαρία ως μητέρα του Θεανθρώπου προστατεύει όλες τις μητέρες γι’ αυτό και οι περισσότερες γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες σε αυτήν προσεύχονται. Έτσι, λοιπόν, μεταξύ των εκατοντάδων προσωνυμιών που έχει η Παναγία είναι και τα εξής προσωνύμια: “Παναγία η Ελεούσα, για τις «λεχούσες» – λεχώνες, ώστε να σταθούν και πάλι όρθιες. Παναγία η γαλακτοτροφούσα, για να έχουν οι μητέρες γάλα.  Παναγία η βρεφοκρατούσα, για να κρατήσουν όλες οι γυναίκες μωρά στα χέρια τους”.

Στο νομό μας, μεταξύ εκατοντάδων εκκλησιών, εξωκλησιών και μοναστηριών, πολλά είναι αφιερωμένα στην Κοίμησή της Θεοτόκου. Μεταξύ αυτών ο ενοριακός ναός της Παναγίας στο Αρώνι Ακρωτηρίου, το μικρό βυζαντινό εξωκλήσι στο Κατωμέρι της ενορίας Βάμου, το ένα κλίτος στο εξωκλήσι στον δρόμο προς τον ιστορικό Θέρισο της ενορίας Περιβολίων, η Παναγιά στον Κάτω Πλατανιά, η Παναγιά στα Τεμένια Σελίνου και οι Ιερές Μονές Γωνιάς στο Κολυμπάρι και Χρυσοσκαλίτισσας στα Εννιά Χωριά Κισάμου.

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ    

ΣΤΟ ΑΡΩΝΙ 

eparxiakofos0148 eparxiakofos0149

Ο Ιερός περικαλλής ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στη θέση του προϋπήρχε μικρότερος ναός που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το χωριό. Η νέα εκκλησία  θεμελιώθηκε το 1960 και μέσα σε πέντε χρόνια τελείωσε έχοντας τη συμπαράσταση όλων των χωριανών και των απανταχού ευρισκομένων Αρωνιανών και πολλών άλλων ευλαβών χριστιανών.

 

ΣΤΟ ΚΑΤΩΜΕΡΙ ΒΑΜΟΥ 

eparxiakofos0143

eparxiakofos0145

eparxiakofos0001

eparxiakofos0004

eparxiakofos0007

Κατωμέρι λέγεται η περιοχή με το μικρό βυζαντινό εξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάσθηκε πανηγυρικά από αρκετούς προσκυνητές.  Για το ιστορικό της μικρής εκκλησίας ο εφημέριος της ενορίας Βάμου π. Σπυρίδων Βαϊδάκης σημείωσε: « Πρόκειται για κτίσμα του 13ου μ.Χ. με τοιχογραφίες που έχουν υποστεί φθορές από τους τούρκους κατακτητές. Τα παλιά χρόνια λειτουργούσε γυναικείο μοναστήρι. Απόψε θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού και αύριο η πανηγυρική θεία λειτουργία».   

ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ

eparxiakofos0146

eparxiakofos0147

Καθοδόν για τον ιστορικό Θέρισο υπάρχει το τετράκλιτο, ενός και πλέον αιώνα, εξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στον  Άγιο Χαράλαμπο, την Παναγία, την Αγία Ειρήνη και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ το οποιο γιορτάστηκε και φέτος όπως κάθε χρόνο πανηγυρικά. 

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ 

eparxiakofos0164

eparxiakofos0165

eparxiakofos0166

eparxiakofos0167

Χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού τελέστηκε την παραμονή της εορτής της Παναγίας στις 7 το απόγευμα η πανηγυρική ακολουθία του εσπερινού στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Κάτω Πλατανιά. Μετά τον εσπερινό προσφέρθηκε σε όλους τους προσκυνητές παραδοσιακό κέρασμα.

ΣΤΑ ΤΕΜΕΝΙΑ 

eparxiakofos0189

eparxiakofos0190

Ορεινό χωριό του Σελίνου, τα Τεμένια, γιόρτασαν πανηγυρικά την κεντρική τους εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου. Για το ιστορικό του ναού ο πρωτοπρεσβύτερος Ευτύχιος Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Στην πανοραμική αυτή περιοχή υπήρχε μέχρι το 1850 ένα μικρό βυζαντινό εξωκλήσι αλλά επειδή δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του χωριού γιατί εκείνα τα χρόνια τα χωριά είχαν κόσμο αποφασίστηκε να γκρεμιστεί και στη θέση του να οικοδομηθεί μεγαλύτερος ναός που είναι ο σημερινός. Στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν την εκκλησία ως φυλάκιο».  

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ 

eparxiakofos0151

eparxiakofos0152

eparxiakofos0153

eparxiakofos0154

eparxiakofos0155

eparxiakofos0156

eparxiakofos0157

eparxiakofos0158

eparxiakofos0159

eparxiakofos0160

eparxiakofos0161

Από νωρίς το απόγευμα της παραμονής άρχισαν να επισκέπτονται την Ιερά Μονή Χρυσοσκαλίτισσας εκατοντάδες προσκυνητές περιμένοντας σε μεγάλη σειρά για να προσευχηθούν. Το ιστορικό του μοναστηριού καταγράψαμε σε παλαιότερο αφιέρωμα, όπως μας το αφηγήθηκε ο συνταξιούχος δάσκαλος, συγγραφέας και παλιός πρόεδρος της Ένωσης Εννιαχωριανών κ. Εμμανουήλ Κογχυλάκης γεννηθείς στη Βάθη ή Κούνενι των Εννιά Χωριών, υπογραμμίζοντας: “Το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται σε αυτό το ακρόγιαλο της Δυτικής Κρήτης και είναι κάστρο ορθοδοξίας, ομορφιάς και ιστορίας. Πιθανότατα να έχει κτιστεί όταν έφυγαν οι Ενετοί και ήρθαν οι Τούρκοι. Η μορφή που έχει σήμερα είναι η 3η με την πρώτη να είναι σε σπηλαιώδη. Εδώ η ζωή συνεχίζεται πάνω  από ενάμιση αιώνα. Το μοναστήρι προσφέρει φιλοξενία, προσφέρει ζεστασιά και πάνω απ’ όλα προσκύνημα. Οι επισκέπτες και οι προσκυνητές μπορούν ακόμα να θαυμάσουν τον χώρο των παλιών αποθηκών του μοναστηριού που έχει μετατραπεί σε λαογραφικό Μουσείο με πολλά αντικείμενα παλιάς περιόδου. Πριν από 50 τουλάχιστον χρόνια, υπήρχε ερημιά. Τα κτήρια που υπήρχαν, εκτός της Ιεράς Μονής, ήταν τα κελιά που έμεναν καλόγριες επειδή η Μονή, τότε, ήταν γυναικεία και στην γύρω περιοχή υπήρχαν ελάχιστα διασκορπισμένα αγροτόσπιτα κτισμένα με ντόπια υλικά, χώμα και πέτρα. Σήμερα η Χρυσοσκαλίτισσα αποτελεί έναν θαυμάσιο οικισμό με αξιόλογη τουριστική υποδομή για διανυκτέρευση και καλό σπιτικό φαγητό…».

 

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΩΝΙΑΣ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ 

eparxiakofos0212

Μοναστήρι με πλούσια ιστορία η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμπαρίου, προσέλκυσε και φέτος χιλιάδες προσκυνητές με τους περισσότερους την παραμονή  σε μια σειρά εκατοντάδων μέτρων για να προσευχηθούν.  Την ημέρα της εορτής προεξήρχε του όρθρου και της πανηγυρικής θείας λειτουργίας ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

eparxiakofos0192

eparxiakofos0193

eparxiakofos0194

eparxiakofos0195

eparxiakofos0196

eparxiakofos0197

eparxiakofos0198

eparxiakofos0199

eparxiakofos0200 eparxiakofos0201

  Στιγμιότυπα από τον πανηγυρικό εορτασμό του μοναστηριού

ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ

Το μοναστήρι κτίσθηκε τον 9ο αιώνα μ.Χ. στη θέση Μένιες του Ακρωτηρίου εκεί που βρισκόταν το ιερό της Δίκτυννας, και ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Λόγω επιθέσεων από πειρατές, μεταφέρθηκε νοτιότερα τον 13ο αιώνα και ένα μικρό μοναστήρι χτίστηκε εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κοιμητήριο της μονής. Η μονή στη σημερινή θέση ιδρύθηκε το 1618 από τον μοναχό Βλάσιο από την Αμάσεια της Κύπρου. Το έργο της ανοικοδόμησης συνέχισε ο Βενέδικτος Τζαγκαρόλας, ενώ στην ανοικοδόμηση και συντήρηση της μονής βοήθησε η μεγάλη δωρεά του Γεωργίου Μούρμουρη. Ο ναός της μονής ολοκληρώθηκε το 1634, σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στο δυτικό μέρος του τρούλου.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

 

 

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

 Δέσποινα, Δέσπω, Δεσποίνου, Δεσποινιώ, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω, Πιπίνα, Ελώνα, Ελλώνα, Ελόνα, Θεοτόκης, Θεοτοκία, Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια, Κρίστι, Κρύστα, Μαρία (για παντρεμένες γυναίκες), Μάριος, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαριέττα, Μαρούσα, Μάρσια, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μιρέλλα, Μυρελλα, Μιρέιγ, Μιρέϊγ, Μιρεϊγ, Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Πανίκος, Τάκης, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Παναγούλα, Πάνη, Τότα, Τούλα, Πρέσβεια, Πρεσβεία, Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά, Γεσθημανή, Ιεσθημανή, Γεθσημανή, Μαρινίκη, Καθολική, Ηλιοστάλακτη 

 

 

 




Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com