Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Η ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ: “Τα μυρίπνοα άνθη” της Κρήτης στον Άγιο Ματθαίο

Ανάμεσα στον ηλιόλουστο πευκόφυτο λοφίσκο ανατολικά της πόλης, εντός του προαυλίου της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, είναι κτισμένος ο μικρός εορτασθείς ναός του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ματθαίου, ο οποίος λειτουργήθηκε πανηγυρικά με αρχιερατική Ακολουθία από τους μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό,  Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο,  Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο. Μεγάλη η γιορτή, όπως και το πανηγύρι, στη Σχολή από την παραμονή μέχρι και το βράδυ της επόμενης ημέρας, σήμερα 16 Νοεμβρίου με πλήθος ευλαβών προσκυνητών να καταφτάνουν από όλο το νομό και άλλες περιοχές του νησιού αφού οι μαθητές του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου και Εκκλησιαστικού Γυμνασίου, όπως ονομάστηκε η Σχολή από το 2004, είναι παιδιά απ’ όλη την Κρήτη. Ως τόπο διαμονής τους έχουν το οικοτροφείο του Σχολείου τους αποτελώντας τα μυρίπνοα άνθη του.  

 

Πρόκειται για ένα εκκλησιαστικό φυτώριο με παρελθόν, παρόν και προοπτική για το μέλλον που γαλουχεί στα νέα παιδιά την πίστη μας.


Στο ψαλτήρι απέδωσαν ύμνους οι καλλικέλαδοι ιεροψάλτες κ. Στεφανάκης Κωνσταντίνος με τον κ. Ιωάννη Τζωρτζάκη, ο οποίος είναι διευθυντής στο οικοτροφείο της Σχολής. Την εορταστική ομιλία εκφώνησε ο θεολόγος καθηγητής, κ. Νικόλαος Κώσταλος επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Πριν από 2000 χρόνια περίπου ο Θεάνθρωπος Ιησούς, το δεύτερο πρόσωπο της Τριαδικής Θεότητας, αναζητά στην περιοχή της Γαλιλαίας τους ανθρώπους εκείνους που θα τον ακολουθήσουν και θα γίνουν κήρυκες της διδασκαλίας Του και συνεχιστές του έργου Του. Επιλέγει ανθρώπους απλούς, όπως αγράμματους ψαράδες και αμαρτωλούς τελώνες. Μεταξύ αυτών και ο τιμώμενος Άγιος Ματθαίος, ο μαθητής, ο Απόστολος, ο Ευαγγελιστής. Λίγα είναι τα στοιχεία εκείνα που γνωρίζουμε για τη ζωή του. Ονομαζόταν Ματθαίος και Λευίς και το όνομά του προέρχεται από το Εβραϊκό «Ματιγιάχ ή Ματθανίας» και σημαίνει «Δώρο Θεού, Θεόδωρος». Εκείνο όμως που ξαφνιάζει είναι το επάγγελμά του: ο Ματθαίος είναι τελώνης δηλαδή εισπράκτης των τελών, φοροεισπράκτορας και δεν έχει καμία σχέση με τους σημερινούς τελωνειακούς. Προπληρώνει τους δημόσιους φόρους στο Ρωμαϊκό κράτος και κατόπιν τους εισπράττει από τους οφειλέτες με κάθε τρόπο σκληρό, εκβιαστικό ή απάνθρωπο. Ασκεί δηλαδή ένα από τα πιο ανέντιμα και αμαρτωλά για την εποχή επαγγέλματα… Αναμφισβήτητα εκείνο που σηματοδοτεί τη ζωή του Ευαγγελιστή Ματθαίου είναι το ευαγγέλιο που συνέγραψε γύρω στο 70-80 μ.Χ. Πρόκειται για ένα μοναδικής σπουδαιότητας κείμενο που παρουσιάζει τις υψηλές αλήθειες του Χριστιανισμού και την κοσμοσωτήρια διδασκαλία του Κυρίου. Ξεκινάει με τη γενεαλογία του Ιησού και το χαρμόσυνο μήνυμα του αγγέλου στον Ιωσήφ για τη γέννηση του Χριστού. Για αυτόν ακριβώς το λόγο βλέπουμε στις εικόνες τον Ευαγγελιστή Ματθαίο να συμβολίζεται με έναν άγγελο ή να κάθεται πλάι του ένας άγγελος…
Τέλος ο Ματθαίος περισσότερο από κάθε άλλο ευαγγελιστή τονίζει τη δικαιοσύνη του ανθρώπου, η οποία έρχεται ως ανταπόκριση στη δικαιοσύνη του Θεού. Ο άνθρωπος πρέπει να ανταποκρίνεται στο μήνυμα της λύτρωσης με έργα αγάπης. Και πράγματι βλέπουμε τον Ματθαίο να παράγει ο ίδιος καρπούς αγάπης και να τον χαρακτηρίζουν η αυταπάρνηση, η μετάνοια, αφού μετανιώνει για το αμαρτωλό παρελθόν του καθώς και η ταπεινοφροσύνη, αφού έχει πλήρη συναίσθηση του τι ήταν. Η μόνη λέξη που χρησιμοποιεί στο ευαγγέλιο του για τον εαυτό του είναι ο υποτιμητικός χαρακτηρισμός «τελώνης». Όμως, από αμαρτωλός τελώνης και άνθρωπος του ψεύδους και της απάτης μετατρέπεται σε κήρυκα του Χριστού, της αγάπης και της αλήθειας. Τι αξία, όμως, έχει στις μέρες μας να μιλάμε για τον τελώνη Ματθαίο που έγινε απόστολος και ευαγγελιστής του Χριστού; Τι αξία έχει να μιλάμε για όλες αυτές τις αλήθειες, αν αυτές δεν έχουν σήμερα καμία πρακτική εφαρμογή; Πράγματι, το ευαγγέλιο του Ματθαίου θα ήταν απλά ένα χαριτωμένο κείμενο με απλή λογοτεχνική αξία. Όμως, αν κοιτάξουμε λίγο βαθύτερα, θα διαπιστώσουμε ότι, όπως όλη η Αγία Γραφή, το ευαγγέλιο του Ματθαίου είναι ένα έργο ολοζώντανο και απευθύνεται σε όλες τις εποχές, όσες χιλιετίες και αν περάσουν…”

 

Αριστερά ο ομιλητής καθηγητής θεολόγος της Σχολής, κ. Νικόλαος Κώσταλος, με τον εφημέριο του Προφήτη Ηλία, στον Άγιο Ματθαίο και πνευματικό του οικοτροφείου π. Μανώλη Μπιτζανάκη. 

Με πολύ συγκίνηση αναφέρθηκε και ο τοπικός μας επίσκοπος κ. Δαμασκηνός, στο έργο του εορτασθέντος Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ματθαίου καλωσορίζοντας τους μητροπολίτες με σύντομη εγκωμιαστική αναφορά στον καθένα ξεχωριστά για να δώσει το βήμα στον νέο μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο που συμμετείχε για πρώτη φορά στην γιορτή και το πανηγύρι της Σχολής. Καταγράφουμε ένα μικρό μέρος από την ομιλία του: “Εμείς όλοι οι οικονόμοι του μυστηρίου του Θεού, κληρικοί, αλλά και οι υποψήφιοι κληρικοί, οι μαθητές αυτής της Σχολής, αλλά και όλοι οι άνθρωποι, οι πιστοί της Εκκλησίας μέσα από αυτόν τον ιερό χώρο ακούσαμε μυστικά να επαναλαμβάνετε μέσα μας η ίδια εκείνη φωνή που άκουσε ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, «ακολούθει μοι » και επαναβεβαιώσαμε την απόφασή μας να είμαστε ακόλουθοι του Χριστού, να ακολουθούμε τα ίχνη Εκείνου, να βαδίζομε στα βήματα των Αποστόλων, των Αγίων, των Μαρτύρων, των Οσίων της πίστεως μας…”   


 




 

 Στιγμιότυπα από την Θεία Λειτουργία, τη λιτανεία και το μνημόσυνο του μακαριστού επισκόπου και κτήτορα της Σχολής, Νικηφόρου Συτζανάκη

 Το μοίρασμα με τα κόλλυβα και το κέρασμα από μαθητές της Σχολής.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com