Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Γιορτή Χανιώτικης Μπύρας στο Ζουνάκι

Το αδιαχώρητο άρχισε να δημιουργείται από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στον εξωτερικό χώρο του εργοστασίου της  Κρητικής Ζυθοποιίας στο Ζουνάκι με τη γιορτή μπύρας που διοργανώθηκε μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο αυτού του μικρού όμορφου χωριού της ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά, το οποίο έχει γίνει ευρέως γνωστό εξαιτίας της δεκάχρονης λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής της Χανιώτικης μπύρας με την ονομασία “Χάρμα”.  

Στην είσοδο του εργοστασίου η πειραματική αρχαιολόγος ειδικευμένη στην ιστορία της γαστρονομίας Μαριάννα Καβρουλάκη παρουσίαζε  εργαστήριο και γευσιγνωσία με θέμα τα μυστικά  της μπύρας των Αρχαίων  Αιγυπτίων και της Μεσοποταμίας,  προσκαλώντας  τον κόσμο: «Ελάτε να μάθετε, να δείτε και να δοκιμάσετε το εκλεκτό ποτό των Σουμέριων, των Αιγύπτιων και το αγαπημένο ποτό των Βαλκάνιων».

Η ίδια αργότερα, με δήλωσή της, υπογράμμισε τα εξής: « Πρόκειται για ένα εργαστήριο που αφορά την αρχαία Αιγυπτιακή και Σουμεριακή της Μεσοποταμίας μπύρα που ξεκίνησε από  το 3.000 π.Χ. Από εκεί ξεκίνησαν και τα δημητριακά. Έχουμε περιγραφές συνταγών που διασώζονται σε λογοτεχνικά έργα, σε έργα Τέχνης, σε κατάστιχα του παλατιού, αλλά αυτά όλα δεν μας αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες παρασκευής της μπύρας και προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε ορισμένα δεδομένα που μας δίνουν. Ξέρουμε ότι χρησιμοποιούσαν δημητριακά οι Σουμέριοι και αρχικά το δίκοκο σιτάρι, αργότερα και το κριθάρι σε συνδυασμό είτε έφτιαχναν ένα ψωμί που λέγεται Μπαφίρ το οποίο και αυτό το υπέβαλλαν στη διαδικασία ζύμωσης, είτε χρησιμοποιούσαν τα δημητριακά μουλιασμένα σε νερό μαζί με αλλά δημητριακά τα οποία είχαν αρχίσει να βλαστάνουν για να έχουν όλη αυτή τη δύναμη των ενζύμων. Κι ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες ξέραμε όλοι ότι η παρασκευή της μπύρας ξεκινάει από τη Σουμερία, βρέθηκε στην Κίνα μπύρα έξι χιλιάδων ετών».

Στην γιορτή ήταν και η αντιδήμαρχος Χανίων Βαρβάρα Περράκη που μας είπε: « Πρώτη φορά έρχομαι στο εργοστάσιο μπύρας “Χάρμα” να δω το ίδιο το εργοστάσιο, να συμμετέχω προσωπικά σε αυτή τη γιορτή και να ευχηθώ να συνεχίσουν με ακόμα περισσότερη επιτυχία τις επαγγελματικές τους δράσεις. Ταυτόχρονα μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω την κυρία Καβρουλάκη για τη γαστρονομία που έρχεται από αιώνες χρόνια πριν».

Ο πρώην αερολιμενάρχης Χανίων Σταύρος Καστρινάκης εξέφρασε τα καλύτερα λόγια για το εργοστάσιο και τον ιδιοκτήτη, υπογραμμίζοντας: «Είναι τιμή μας που ο χωριανός μας Γιάννη Λιονάκης έφτιαξε μια πολύ σπουδαία επιχείρηση με τη μπύρα “Χάρμα” που είναι από τις πιο γευστικές μπύρες που έχω πιει στη ζωή μου. Είμαστε περήφανοι όλοι οι χωριανοί του για αυτή την επιχείρηση  στο χωριό μας. Μπράβο στη μπύρα “Χάρμα” και καλή επιτυχία να έχει και στη συνέχεια».      

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Γιάννης Λιονάκης εμφανώς ευχαριστημένος από τον πολύ κόσμο που τίμησε με την παρουσία του τα δεκάχρονα λειτουργίας της Κρητικής Ζυθοποιίας επεσήμανε ότι «η Χανιώτικη βιοτεχνία παραγωγής μπύρας δημιουργήθηκε το 2007, με έδρα στο Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων και εδράζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1000 τ.μ. οι οποίες ανεγέρθηκαν με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής. Η μονάδα παραγωγής είναι μικρή και η δυναμικότητα περιορισμένη με τους πελάτες μας να είναι κατά 90% στο Νομό Χανίων. Προτεραιότητά μας είναι η παραγωγή ενός εξαιρετικού προϊόντος και όχι η μαζικότητα και όπως δείχνουν τα πράγματα το έχουμε καταφέρει. Ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό που μας στηρίζει».

Αργά το βράδυ ακολούθησε  συναυλία με το Μάνο Μαλαξιανάκη και τα Παντερμάκια  με την παρέα τους, ενώ υπήρχε μπάρμπεκιου και άφθονη μπύρα “Χάρμα”. Εν τω μεταξύ δεν έλειψαν και ορισμένες παρεξηγήσεις εξαιτίας του ότι αρκετοί δεν έβρισκαν ελεύθερες θέσεις να καθίσουν επειδή τα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα είχαν κλειστεί από άλλους ρεζερβέ.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

  P1020819wtmk

P1020785wtmk

P1020788wtmk

P1020797wtmk

P1020824wtmk

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com