Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Γιόρτασε πανηγυρικά το ιστορικό νησάκι Θοδωρού ( Και βίντεο)

 

https://eparxiakofos.gr/efcharistoume-tous-anagnostes-ke-osous-mas-stirizoun-me-diafimisis/ 

 

image0050

Με τον καιρό ευνοϊκό το πρωί της Δευτέρας μπόρεσαν να μεταφερθούν στο ιστορικό νησάκι Θοδωρού  από την προβλήτα της Αγίας Μαρίνας και το λιμανάκι του Πλατανιά με μικρά πλοία αρκετοί προσκυνητές, αλλά και ξένοι για την εορτή των Αγίων Θεοδώρων, προστατών του νησιού. Η επίσημη εορτή έχει καθιερωθεί να γίνεται στην ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου στις 8 Ιουνίου αντί της 8ης Φεβρουαρίου, ημέρα κοίμησής του, εξαιτίας του ότι τον χειμώνα επικρατούν συχνά τρικυμίες που δεν επιτρέπουν τη μεταφορά κόσμου στο νησί. Παρά ταύτα, συμβαίνει και το καλοκαίρι πολλές φορές ν’ αναβληθεί η εορτή, όπως φέτος για λίγες ημέρες, εξαιτίας του άσχημου καιρού. 

Την πανηγυρική θεία λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος της Αγίας Μαρίνας πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Περάκης έχοντας στο αναλόγιο τοπικούς ιεροψάλτες. Και στον φετινό εορτασμό το μονοπάτι από την ακτή μέχρι το εξωκλήσι μετά από μιας ήπιας μορφής επέμβαση που έχει γίνει στο παρελθόν, ήταν πεντακάθαρο έχοντας ενδιάμεσες… στάσεις με παγκάκια κι’ ένα στέγαστρο για δροσιά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους, επισκέπτες και προσκυνητές να ξεκουραστούν αλλά και ν’ απολαύσουν  την πανοραμική θέα από το νησί με όλη την απέναντι ακτογραμμή. Πρόσθετο νοικοκύρεμα για φέτος ήταν το γκρέμισμα των τσιμεντένιων δοκαριών στην αυλή της μικρής εκκλησίας με σκοπό να φτιαχτεί σύμφωνα με υποδείξεις από την αρμόδια υπηρεσία ένα στέγαστρο από κεραμίδια.

Για τους προσκυνητές και τους επισκέπτες που πήγαιναν για επιβίβαση στα σκάφη να μεταφερθούν στο νησί από την προβλήτα της Αγίας Μαρίνας προσφερόταν από τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «Τα Θοδωρού», ένα μπουκάλι κρύο νερό και ένα γλυκό, ενώ μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε στο νησί πανηγύρι με πλούσια εδέσματα και καλό κρασί που έφερε ως τάμα ένας προσκυνητής. Άριστες υπήρξαν οι προσφερόμενες υπηρεσίες  του προσωπικού του Λιμενικού και του Δασαρχείου Χανίων. 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΟΔΩΡΟΥ  

Τα Θοδωρού, έχουν έκταση 697 στρέμματα και μεγάλη ιστορία. Κατά τη Μινωική περίοδο ήταν ιερό άσυλο, αλλά αργότερα στα χριστιανικά χρόνια και την περίοδο της Ενετοκρατίας άλλαξε ο χαρακτήρας και η χρήση του νησιού. Οι Ενετοί το ανέφεραν ως San Theodoro ή San Todaro και το 1574 αποφάσισαν να χτίσουν φρούριο στο νησί και να το ενισχύσουν για να εμποδίσουν τους πειρατές και τους Τούρκους να εισβάλλουν στην Κρήτη από την περιοχή του Πλατανιά. Έτσι, λοιπόν, έχτισαν ένα μεγάλο φρούριο στο υψηλότερο σημείο του και το ονόμασαν Τουρλουρού (turluru) κι ένα μικρότερο λίγο πιο χαμηλά το οποίο ονόμασαν San Theodoro. Και τα δυο φρούρια ήταν πολυγωνικά και κόστισαν περίπου 21,500 δουκάτα, ποσό μεγάλο για την εποχή, αλλά οι Ενετοί διέθεταν όσα χρήματα μπορούσαν περισσότερο για στρατηγικής σημασίας θέματα. Μια φρουρά από 70 άντρες έμενε μόνιμα στο νησί για να προστατεύει μαζί με αυτό ολόκληρη την απέναντι  ακτογραμμή από Κολυμπάρι μέχρι Ακρωτήρι.  Το 1645 όμως οι Τούρκοι επιτέθηκαν στην Κρήτη και οι 70 άντρες ήταν πολύ λίγοι για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό. Όταν διαπίστωσαν πως η μάχη είχε χαθεί, προτίμησαν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν. Αυτοπυρπολήθηκαν και έβαλαν τέλος στη ζωή τους στα Θοδωρού. Αυτό το ολοκαύτωμα προηγήθηκε κατά 221 χρόνια του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο που έγινε το 1866.

Στα νεότερα χρόνια (1941) κατά την Αλβανική οπισθοχώρηση, τα Θοδωρού έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο για τους στρατιώτες της Κρήτης που επέστρεφαν από τη βόρειο Ήπειρο. Οι στρατιώτες πάνω στα Θοδωρού ξεκουραζόταν για λίγα 24ωρα και σιγά, σιγά κρυφά περνούσαν στην απέναντι παραλία της Αγίας Μαρίνας για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.   

ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ

Η λαϊκή θυμοσοφία, όπως  και η παράδοση, γεννούν ιστορίες και συναρπαστικούς μύθους. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό τον μύθο, τα Θοδωρού δεν υπήρχαν καθόλου, υπήρχε η θάλασσα του Κρητικού πελάγους. Όμως, μια μέρα, άγνωστο πότε, οι κάτοικοι της περιοχής στις παράλιες ακτές έμελλε να δουν ένα πελώριο τέρας με το μωρό του. Οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι από τις άγριες φωνές που άκουγαν άρχισαν να προσεύχονται στον Άγιο Γεώργιο και την Παναγία για να σωθούν και ως εκ θαύματος, τα τέρατα μετατράπηκαν σε δυο τεράστιους πέτρινους όγκους, δυο καινούρια νησιά, ένα μεγάλο κι ένα πολύ μικρότερο. Αυτά τα νησιά ονόμασαν οι κάτοικοι Θοδωρού. Η μεγάλη τρύπα – σπηλιά στη νότια μεριά του νησιού είναι το στόμα του τέρατος.

Η ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ 

Με δήλωση της η δασάρχης Χανίων κα Πολύμνια Σκλαβάκη, επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντική η προστασία του περιβάλλοντος, της φύσης για όλους μας.  Το νησί θα είναι εδώ για τον τόπο μας και σε συνεργασία με όλους τους φορείς είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουν νέοι άνθρωποι και σχολεία». 

Γιάννης Η. Κάκανος     

image0034

image0036

image0037

image0027

image0015

image0016

image0017

image0018

image0031

image0059image0030

image0043

image0039

image0041

image0028

image0042

image0044

image0045

image0046

image0047

image0048

image0049

image0063

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com