Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Εσπερίδα για την Κρητική Διατροφή στο Ε.Β.Ε. Χανίων

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν όσοι παρευρέθησαν το βράδυ του Σαββάτου την επιστημονική εσπερίδα για την Κρητική διατροφή ως παράγοντα υγείας, ευζωίας, μακροζωίας και οικονομικής ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην  αίθουσα ομιλιών του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων. 

Τη συζήτηση διοργάνωσαν μαζί με τον τομέα επιστημονικών φορέων και ο τομέας υγείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Συντονιστές ήταν ο κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και ο Νικόλαος Κατσαρός, οι οποίοι, μαζί με άλλους ήταν και ομιλητές.   

Εκ μέρους του ΣΕΔΗΚ τον οποίο εκπροσώπησε ο δρ. Νίκος Μιχελάκης πρώην ερευνητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Επιστημονικός Σύμβουλος του, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους φορείς για την πρόσκληση, μετέφερε  τον χαιρετισμό του προέδρου του και δημάρχου Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη», για να συνεχίσει αιτιολογώντας πως καθιερώθηκε ο όρος “Μεσογειακή διατροφή”, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο όρος αυτός είναι Αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως. Από το 1987 κάποιος γερουσιαστής των Η.Π.Α. που είχε αλυσίδες εστιατορίων ήθελε να αυξήσει την πελατεία του και φρόντισε να κάνει διάφορες ενέργειες για να προσελκύσει πελάτες. Στην αρχή ήθελε να προσελκύσει Κινέζους αλλά δεν είχε επιτυχία και στη συνέχεια έβαλε το στόχαστρο του τους Ευρωπαίους και τους Μεσογειακούς που ήταν περισσότεροι. Κατασκεύασε, λοιπόν, ένα  Ίδρυμα που το ονόμασε “ Παλιοί δρόμοι” και μέσα σε αυτό το ίδρυμα βρήκε ότι μια καλή ορολογία θα ήταν για τα εστιατόριά του να βάλει και τον όρο “Μεσογειακή διατροφή”. Αυτόν τον όρο τελικά κατάφερε με τη βοήθεια Πανεπιστημίων της Αμερικής να τον αναδείξει και να τον επιβάλλει κατά κάποιον τρόπο αρχικά στο επίπεδο της Αμερικής. Αργότερα, Ευρωπαίοι και ειδικά το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου το οποίο εδρεύει βέβαια στην Ευρώπη στη Μαδρίτη, αλλά έχει σαν μέλη του όλα τα κράτη που καταναλώνουν ελαιόλαδο σε όλο τον κόσμο  και που παράγουν, πήρε τον όρο αυτό και είπε να τον προχωρήσει για τη διάδοση του ελαιολάδου. Στη συνέχεια κάποια κράτη, κυρίως, η Ισπανία, προχώρησαν ν’ αναγνωρίσουν την ορολογία “Μεσογειακή διατροφή”  από την Ουνέσκο. Πήραν τις συγκαταθέσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και φυσικά της Ελλάδος, του δικού μας υπουργείου Γεωργίας και του βόρειου Μαρόκ. Αυτοί όλοι κάνανε ένα γκρουπ, υποβάλλανε ένα φάκελο και ζήτησαν να αναγνωριστεί η “Μεσογειακή διατροφή” από την Ουνέσκο ως άυλη πνευματική  κληρονομιά. Βέβαια ο φάκελος περιείχε όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν την Κρητική διατροφή διότι καμιά άλλη τοπική διατροφή δεν είχε αυτή την ιστορία που είχε η δική μας, τα δεδομένα, οι σχετικές έρευνες, την παράδοση και όλα αυτά τα οποία είναι γνωστά στους περισσότερους από εμάς. Ο ΣΕΔΗΚ επειδή είχε κάποια γνώση και πληροφόρηση γύρω από τις κινήσεις αυτές αποφάσισε με τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων από την Αθήνα οι οποίοι είχαν σχέσεις με την Ουνέσκο να δημιουργηθεί μία κίνηση η οποία να υποβάλλει το συντομότερο και πριν από τους άλλους ένα φάκελο για την αναγνώριση της “Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής”».       

Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κ. Εμμανουήλ Αλιφιεράκης σημείωσε ότι «για μία ακόμα φορά διοργανώνουμε μία εσπερίδα με θέμα την Κρητική διατροφή ως παράγοντας ευζωίας, μακροβιότητας και ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης. Είναι ένα ατού, ένα δυνατό χαρτί στο χέρι του Κρητικού λαού και των Ελλήνων το οποίο δεν το δεν το εκμεταλλεύτηκαν. Κάνουμε, λοιπόν, αυτές τις εκδηλώσεις για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο αλλά και για να ακούγεται η αλήθεια. Να ακούγεται ότι δεν υπάρχει Μεσογειακή διατροφή. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει η Κρητική διατροφή σαν πρότυπο υγιεινής διατροφής».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, επιστημονικός συνεργάτης στο Δημόκριτο κ. Νίκος Κατσαρός, υπογράμμισε: «Η διατλαντική εμπορική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι μια πολύ σοβαρή απειλή για όλα τα κτηνοτροφικά, γεωργικά και αλιευτικά προϊόντα της Κρήτης διότι σύμφωνα με την συμφωνία αυτή τα παραδοσιακά προϊόντα είτε είναι προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης είτε όχι θα περιοριστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι μεγάλες Πολυεθνικές Εταιρείες να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές κι έτσι τα γευστικά και υγιεινά προϊόντα της Κρήτης δεν θα μπορούν να διατεθούν ούτε στις ελληνικές αγορές».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων κ. Εμμανουήλ Γιαννούλης, σημείωσε: «Υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και της τοπικής παραγωγής, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και φυσικά μέσω της Ένωσης Ξενοδόχων, αλλά και μέσω τριτοβάθμιων φορέων προσπαθούμε να ενισχύσουμε τόσο την τοπική παραγωγή αλλά και τα δικά μας προϊόντα. Μέσα από πολλές δράσεις και κυρίως μέσα από τη συνείδηση που έχει αναπτυχθεί νομίζω ότι το επιτυγχάνουμε και κάθε χρόνο όλο και περισσότερα τοπικά προϊόντα καταναλώνονται μέσα στα ξενοδοχεία με ότι αποτέλεσμα αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία αλλά και για τους ξένους μας».

Από την  Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος (Ε.Π.Ε.) ο πρόεδρός της κ. Δημήτριος Κυριακός επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητη η χρήση νέων Τεχνολογιών στη διατροφική αλυσίδα, σύγχρονες μέθοδοι τρόπου καλλιέργειας και παραγωγής αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση».

Τέλος η κα Γεωργία Πετράκη, διαιτολόγος, διατροφολόγος  υπογράμμισε ότι « είναι πολύ σημαντικό που βρίσκονται πολλοί άνθρωποι από διαφορετικές ειδικότητες να βοηθήσουν στον αγώνα αναγνώρισης της κρητικής διατροφής παγκοσμίως και ακόμα περισσότερο και ν’ αναδειχθεί σε πολύ περισσότερους λαούς και σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες».  

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

eparxiakofos0038

eparxiakofos0042

eparxiakofos0039 eparxiakofos0040 eparxiakofos0041

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com