Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

EΠΕΤΕIAKΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ: Τιμή και μνήμη στους αγωνιστές του Αλικιανού στο Μνημείο Κερίτη

 

SONY DSC 

Με την παρουσία αρκετών κατοίκων όλων των ηλικιών της περιοχής του Αλικιανού και βετεράνων αγωνιστών με τον μεγαλύτερο να είναι 98 χρονών, τελέστηκε χθες το πρωί η καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Κερίτη για τους αδικοχαμένους κατοίκους της μαρτυρικής περιοχής του Αλικιανού που εκτελέσθηκαν από τους ναζί. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Πλατανιά.    

Το «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, εκπρόσωποι ξένων κρατών, της Α΄βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης με τη συμμετοχή μαθητών, Φορέων και Συλλόγων, τη μπάντα με άγημα του Πολεμικού Ναυτικού για να ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση Εθνικών Ύμνων Ελλάδος και Συμμαχικών Δυνάμεων.

Στον χαιρετισμό – καλωσόρισμα, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης  τόνισε ότι «τιμούμε σήμερα στο ετήσιο μνημόσυνο που κάνουμε κάθε χρόνο  την επέτειο μια από τις λαμπρότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, την επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Ήταν η Μάχη εκείνη η οποία έδειξε σε όλο τον κόσμο  τη δύναμη της αυταπάρνησης, της αγάπης για την πατρίδα και φυσικά την αγάπη για την ελευθερία. Ήταν μια παράδοξη μάχη, η οποία, όμως, απέδειξε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο ότι ένα από τα βασικότερα γνωρίσματα του έθνους μας ήτανε η αγάπη χωρίς όρους για την πατρίδα και για την ελευθερία ακόμα και με τη θυσία της προσωπικής τους ζωής. Στα ίδια πλαίσια οι κάτοικοι εδώ της περιοχής, της κοιλάδας του Κερίτη, του κάμπου και των ορεινών χωριών, το πρωινό εκείνο του Μάη του 41 βγήκαν  στη μάχη άνδρες γυναίκες, παιδιά, όλος ο άμαχος πληθυσμός ανεξάρτητα ηλικίας χρησιμοποιώντας για όπλο ότι έβρισκαν κοντά τους. Έγραψαν ένα καινούργιο Έπος…».        

 

Ακολούθησε η ομιλία από την φιλόλογο κα Αικατερίνη Καραπατάκη, η οποία, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ να τιμήσουμε την 73η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, της Μάχης που κράτησε 11 μέρες, όμως έκρινε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», για να συνεχίσει τονίζοντας: «Η υποδούλωση της Ηπειρωτικής περιοχής της Ελλάδος συνετελέσθη στις 27 Απριλίου 1941, όταν οι γερμανοί μπήκαν στην πόλη των Αθηνών ενώ η Κρήτη παρέμενε ελεύθερη. Το νησί μας βρίσκεται επάνω στο σταυροδρόμι των αεροπορικών και θαλασσίων συγκοινωνιών. Για το λόγο αυτό αποτελεί εξαίρετη βάση αεροναυτικών επιχειρήσεων προς κάθε κατεύθυνση εξασφαλίζοντας σε αυτόν που την κατέχει τον έλεγχο όλων των συγκοινωνιών στη Μεσόγειο. Τα χαρακτηριστικά αυτά της προσδίδουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία με αποτέλεσμα να βρεθεί η Κρήτη, από τις αρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».

Η ίδια συνέχισε, αναπτύσσοντας λεπτομερώς ιστορικά στοιχεία από την γενναία άμυνα των άοπλων κατοίκων του νησιού μας και τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν ολόκληρες περιοχές και χωριά της Κρήτης επισημαίνοντας: «Οι Κρητικοί συνέβαλλαν αποφασιστικά στην εξουδετέρωση των γερμανών αλεξιπτωτιστών από την πρώτη μέρα της εισβολής αλλά και σε κάθε επιχείρηση που πραγματοποιούσαν οι Γερμανοί για να καταλάβουν περιοχές του νησιού. Η εκδικητική μανία των γερμανών για την αντίσταση που συνάντησαν ξέσπασε σε ομαδικές εκτελέσεις Κρητικών αμέσως μετά την κατάληψη του νησιού. Στις 2 Ιουνίου 1941 οι Γερμανοί πραγματοποίησαν εκτελέσεις στον Αλικιανό, στην Αγυιά, στον Κυρτομάδο, το Πατελάρι και στο Κοντομαρί, ενώ τη μανία του κατακτητή γνώρισαν τα μαρτυρικά χωριά Σκινές και Κακόπετρος. Στον Αλικιανό θα επιστρέψουν την 1η Αυγούστου για να εκτελέσουν εκείνους που γλίτωσαν την πρώτη εκτέλεση, βάζοντάς τους μάλιστα να σκάψουν οι ίδιοι τους τάφους τους. Ο κρητικός λαός πλήρωσε βαρύτατα το τίμημα της υπεράσπισης του πάτριου εδάφους με ανυπολόγιστες καταστροφές και χιλιάδες νεκρούς από εκτελέσεις».  

SONY DSC

SONY DSC

 SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση, την επιμνημόσυνη δέηση και τις καταθέσεις των στεφάνων. 

Graphic2

31-20140522.pdf

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com