Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ: Διατροφικές Συνήθειες της Κρήτης από την Αναστασία Λυραντζάκη

 

 

Την συγγραφέα του βιβλίου αυτού, το οποίο σε ανύποπτο χρόνο ήρθε σήμερα στα χέρια μου ως δώρο από έναν καλό φίλο στο Καστέλι, τον Γιάννη Ροδουσάκη, ανακάλεσε στην σκέψη μου μια συζήτηση πριν από χρόνια που είχα στην Αθήνα με τον φίλο και συνάδερφο μου Νίκο Τζιγκουνάκη, σύζυγο  της μακαριστής από τότε συγγραφέως.

Ως ελάχιστο χρέος, λοιπόν, στη μνήμη της, αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω δυο λόγια προβάλλοντας αυτό το θαυμάσιο πνευματικό της πόνημα που αφορά τις διατροφικές συνήθειες του νησιού μας. “Η Αναστασία ( Νατάσσα ) Λυραντζάκη γεννήθηκε το 1957 στην Κίσαμο και ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας του Μανώλη Λυραντζάκη και της Αργυρώς Συντζουλάκη. Τελείωσε το Λύκειο Κισάμου και το 1974 εισήχθη στη Χαροκόπειο Σχολή Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή της από τη Σχολή, εργάστηκε σε ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Το 1984 διορίστηκε στους Πρότυπους Παιδικούς Σταθμούς του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας” αναγράφει, μεταξύ άλλων, το πλούσιο σε δραστηριότητες βιογραφικό της.

Το 1991 παντρεύτηκε τον Νίκο Τζιγκουνάκη από τον Τζιτζιφέ Αποκορώνου και το σπίτι τους ήταν ανοιχτό για όλον τον κόσμο. Μέχρι την ώρα για το αιώνιο ταξίδι της στις 13 Μαρτίου 2008 στην ουράνια γειτονιά των Αγγέλων, είχε διακριθεί  για την αγωνιστικότητά της, την αγάπη της για τα παιδιά και την Κρήτη, την ανθρωπιά και τη νοικοκυροσύνη της.

Μικρό σε μέγεθος, αλλά με ιδιαίτερα επιμελημένη εμφάνιση το βιβλίο αυτό, περιγράφει μέσα στις 64 σελίδες του τη διατροφική συνήθεια των κατοίκων του νησιού μας που είναι συνδεδεμένες με γιορτές, επετείους και τελετές του κύκλου ζωής. Για την καθημερινή δίαιτα των Κρητών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι « η κρητική κουζίνα διαθέτει μια αξιοθαύμαστη ποικιλία φαγητών φυτικής και ζωικής προέλευσης. Τα φαγητά αυτά, όμως, δεν υπήρχαν καθημερινά στο τραπέζι του Κρητικού κατά τους προηγούμενους αιώνες. Η σκληρή ζωή των κατοίκων του νησιού, οι συνεχείς πόλεμοι και οι υποδουλώσεις, δεν δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για οικονομική άνεση και επιλογή πολυτελών διατροφικών συνηθειών…». Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν και ορισμένες συνταγές, όπως για παράδειγμα διαβάζουμε στη σελίδα 57 για το Χριστόψωμο και το ψωμί του γάμου στη Μεσαρά.

SONY DSC

SONY DSC

Η εμπρόσθια και η οπίσθια όψη του βιβλίου της Νατάσσας 

Χανιώτικα νέα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 σελίδα 34

34-20131112

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com