Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Εκδήλωση μνήμης στο μνημείο του Ταυρωνίτη

 

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση  στη μνήμη των εκτελεσθέντων της Μάχης της Κρήτης στο μνημείο πεσόντων στην παραλία του Ταυρωνίτη. Το «παρών» έδωσαν πολιτικές Αρχές, εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων, Στρατού από την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και αρκετό κόσμος.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «καθιερώθηκε να έχουμε αυτή τη λιτή τελετή μνήμης, αλλά και παιδείας, ως ελάχιστη οφειλόμενη αναφορά τιμής σε αυτούς που εκτελέσθηκαν εδώ πριν από 74 χρόνια…».

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταυρωνίτη κα Ευτυχία Κατάκη που ανέπτυξε με λεπτομέρειες κατά την ομιλία της τα ιστορικά γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν την θλιβερή εκείνη περίοδο υπογραμμίζοντας τα εξής: «Στις 15 Μαΐου 1941, λίγες μόλις μέρες πριν την τελική εξόρμηση για την κατάληψη του αεροδρομίου, εδώ ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, ξεκινάει μια υπερήφανη μα θλιβερή και τραγική ιστορία. Δύο μονοθέσια καταδιωκτικά αεροπλάνα τύπου Μεσερσμιτ Me 109, τα οποία πετούν πάνω από το αεροδρόμιο του Μάλεμε προσβάλλονται από τα αντιαεροπορικά πυρά των Βρετανών και πραγματοποιούν αναγκαστική προσγείωση στην παραλία του Ταυρωνίτη στη θέση Πλάκα. Δύο αγρότες, που δούλευαν λίγο πιο κάτω, παράτησαν τα χωράφια τους κι έτρεξαν στον τόπο της πτώσης. Μαζεύονται και άλλοι ντόπιοι και αφού αφοπλίζουν τους τραυματισμένους πιλότους, τους παραδίδουν στους βρετανούς οι οποίοι τους επιβιβάζουν σε ασθενοφόρο και πυρπολούν τα αεροπλάνα. Την όλη σκηνή παρακολούθησε ένας Πολωνός ή Ρώσος μς το όνομα Γρηγόρης Ποζιάνσκι, ο οποίος θα προδώσει το γεγονός στους κατακτητές και θα συκοφαντήσει τους ντόπιους ότι κακοποίησαν τους δύο πιλότους».

Η ίδια συνεχίζοντας ανέφερε ότι « ο Στούντεντ έλαβε την πληροφορία από τον προδότη Ποζιάνσκι, αλλά δεν διέταξε άμεση εκτέλεση αλλά προανάκριση και προφυλάκιση των 5 υποδειχθέντων αρχικά ενόχων που ήταν: Ο Αρτέμης Καβελάκης, ο Χαρίλαος Μπιριτάκης και ο Ηλίας Γιακουμάκης από τον Ταυρωνίτη καθώς και οι Νικόλαος Κερατζιμασάκης και Κωνσταντίνος Γεωρταμιλάκης από τα Ραπανιανά. Τους έστειλαν στα Χανιά και τους έβαλαν να ανοίγουν τους λάκκους τους με σκοπό να τους εκτελέσουν. Έγιναν κάποιες ανακρίσεις και οι 5 αρχικά συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί αποδείχθηκαν αθώοι.

Μετά όμως από μερικές μέρες γίνονται εκ νέου συλλήψεις. Έκαμαν επιλογή και αφού συμπληρώσαν τον αριθμό 12 τον οποίο ήθελαν τους οδήγησαν στην περιοχή της Πλάκας στο σημείο της πτώσης των γερμανικών αεροπλάνων. Ανάμεσα στους υποψήφιους εκτελεσθέντες ήταν πατέρας και γιος, Ηλίας και Θανάσης Γιακουμάκης. Στην παραλία, οι Γερμανοί είχαν συγκεντρώσει πληθυσμό από την  περιοχή και τους υποχρέωσαν να παρακολουθήσουν την εκτέλεση για εκφοβισμό… Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι παρακολούθησαν μια από τις πιο δραματικές σκηνές της κατοχής, κατά την οποία ο πατέρας Ηλίας Γιακουμάκης ζητούσε επίμονα να εκτελεσθεί αντί του παιδιού του Θανάση και το παιδί του ζητούσε να εκτελεσθεί αντί του πατέρα του, με αποτέλεσμα να συγκινηθεί ο επικεφαλής του αποσπάσματος και να χαρίσει τη ζωή και των δύο», για να καταλήξει η ομιλήτρια ότι  «το περιστατικό αυτό έγινε θρύλος που μεταδίδεται μέχρι σήμερα προφορικά και γραπτά».

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ο Εθνικός Ύμνος και η τελετή τελείωσε με κέρασμα που παρατέθηκε.

23.pdf - Μνήμη πεσόντων στον Ταυρωνίτη

 SONY DSC

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

SONY DSC

???????????????????????????????

???????????????????????????????

 Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

 

Γιάννης Η. Κάκανος   

    Η ταυτότητα για την εφημερίδα και σε αυτοκόλητα

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com