Τρίτη , 19 Μαρ 2024

Σκίδια, χωριό της πρώην κοινότητας Πρασέ Κυδωνίας (Και βίντεο)

32

Ένα παλιό χωριό της πρώην κοινότητας Πρασέ Κυδωνίας Χανίων είναι τα Σκίδια στα οποία υπάρχει μια μικρή βυζαντινή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, ενώ σε αυτό το χωριό είναι και η έξοδος του εγκαταλελειμμένου φαραγγιού με την ονομασία Σκιδιανό ή Πρασιανό επειδή συνεχίζεται και προς τον Πρασέ.

Για την μικρή ιστορική εκκλησία του παλιού χωριού, τον Άγιο Νικόλαο, αντλήσαμε πληροφορίες από τον αρχαιολόγο κ. Μιχαήλ Ανδριανάκη, ο οποίος, μας είπε: «Πρόκειται για μονόχωρο καμαροσκέπαστο ναό που διασώζει σε μέτρια κατάσταση τον τοιχογραφικό του διάκοσμο, έργο ενός καλού ζωγράφου και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Χαμηλά υπάρχουν παραστάσεις μεμονωμένων Αγίων, ανάμεσα στους οποίους ο Άγιος Στέφανος και έφιπποι οι Άγιοι Γεώργιος και Δημήτριος. Από τις διάφορες σκηνές αναγνωρίζονται η Σταύρωση στο δυτικό τοίχο, η Ανάσταση, η Ψηλάφηση του Θωμά, η Βάπτιση και η διάσωση των τριών αθώων από τον Άγιο Νικόλαο. Πάνω από την είσοδο φαίνεται κατεστραμμένη η κτητορική επιγραφή».

Τα Σκίδια, λοιπόν, βρίσκονται αμέσως μετά την τελευταία ορεινή γειτονιά Κουκουριανά του Πρασέ, αλλά εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν μόνιμο πληθυσμό αφού άλλοι έφυγαν από τη ζωή και άλλοι τα εγκατέλειψαν αναζητώντας καλύτερες συνθήκες σε άλλες περιοχές.

Ο μοναδικός άνθρωπος που απέμεινε για να συντηρεί την περιουσία μένοντας πολλές φορές στο χωριό, είναι ο Νίκος Μαρακάκης τον οποίο συναντήσαμε στην προχθεσινή μετάβασή μας και μας μίλησε με πόνο ψυχής για τ’ Ασκήδια και το εγκαταλελειμμένο πανέμορφο φαράγγι, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό ένα ξεχωριστό μήνυμα  στην αδιάφορη πολιτεία υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε αυτό το χωριό γεννήθηκα, μεγάλωσα και παραμένω αρκετές ώρες κάθε μέρα φροντίζοντας την περιουσία μας, αλλά εδώ και 15 χρόνια είμαι μόνος.

Στα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι που το χωριό είχε 30 κατοίκους και αρκετά παιδιά που πηγαίναμε στο δημοτικό σχολείο του Πρασέ περπατώντας σε μονοπάτι τριών χιλιομέτρων διασχίζοντας δύο ποτάμια πάνω από μικρά υποτυπώδη γεφύρια. Τα Καλοκαίρια κάναμε αποσπερίδες γύρω και κάτω από την μεγάλη σε ηλικία ελιά του χωριού μας και κάθε χρόνο που γιόρταζε ο Άγιος Νικόλαος, πολύ παλιά εκκλησία κτισμένη όπως μας έχουν πει ειδικοί το 1450 με 1500 γινόταν μεγάλο πανηγύρι».

Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε στον μακαρίτη τον πατέρα του Εμμανουήλ Μαρακάκη που διετέλεσε πρόεδρος του Πρασέ τονίζοντας: «O μακαριστός πατέρας μου επί σειρά ετών υπηρέτησε την  αυτοδιοίκηση ως πρόεδρος της Κοινότητας Πρασέ που συμπεριελάμβανε τα χωριά Νέα Ρούματα, Χωστή και Σκίδια. Δύσκολα και φτωχά εκείνα τα χρόνια επειδή το κράτος δεν μπορούσε να βοηθήσει πολύ και χρειαζόταν προσωπικά μεροκάματα για συντηρήσεις μονοπατιών και του φαραγγιού μας εδώ που έχει εγκαταλειφθεί και είναι απροσπέλαστο ενώ θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών. Κι ενώ η περιοχή είναι εύφορη και παράγει τα πάντα, οι άνθρωποι την  εγκαταλείπουν σιγά, σιγά γιατί η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για την ορεινή κυρίως ύπαιθρο. Το μεγαλύτερο εισόδημα μας προέρχεται από τα κάστανα, ακολουθεί το λάδι και η κτηνοτροφία».   

_DSC4677wtmk_DSC4676wtmk_DSC4700wtmk 

Ο κ. Νίκος Μαρακάκης στο χωριό του ως μόνος κάτοικος

KAKANOS_AYTOKOLLHTA_DSC4701wtmk 

Η χιλιόχρονη ελιά που αποσπέριζαν οι κάτοικοι του χωριού 

_DSC4698wtmk

_DSC4705wtmk _DSC4709wtmk

 Φιλοξενία στο μοναδικό από τα ελάχιστα σπίτια του παλιού χωριού που κατοικείται είναι το σπίτι του κ. Νίκου που μας κέρασε αγνό μέλι και τυρί παραγωγής του.  

P1070094 P1070095 P1070096 P1070097 P1070098 P1070099

_DSC4683wtmk _DSC4690wtmk _DSC4691wtmk _DSC4693wtmk

P1070100 P1070101 P1070102 P1070103

Η βυζαντινή εκκλησιά του Αγίου Νικολάου 

_DSC4695wtmk_DSC4713wtmk 

Η έξοδος του φαραγγιού στα Σκίδια

 

_DSC4659wtmk

_DSC4663wtmk

Η αρχή του Πρασέ και η πλατεία του

 

Ο ΠΡΑΣΕΣ

Στη γειτονιά Κουκουριανά, μία από τις πολλές γειτονιές του Πρασέ, η πιο ορεινή, πριν από το χωριό Ασκήδια, συναντήσαμε τον συνταξιούχο αγροφύλακα της περιοχής Ευτύχη Φραγκιουδάκη και τη σύζυγό του Νίκη που μας αφηγήθηκαν παλιές ιστορίες της περιοχής αλλά και τη σημαντική συμβολή των «Χανιώτικων νέων», περνώντας ευχάριστα τις ώρες τους διαβάζοντας τις ειδήσεις και τα κοινωνικά του Νομού μας. «Υπηρέτησα 27 χρόνια την Αγροφυλακή και έχω περπατήσει αμέτρητα χιλιόμετρα στην περιφέρεια ευθύνης που είχα. Εκείνα τα χρόνια ο κόσμος στα χωριά ήταν αρκετός. Αντιμετωπίζαμε ως Υπηρεσία πολλές αγροζημίες και κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για να περιοριστούν και να υπάρχει συμφιλίωση μεταξύ των  παρεξηγημένων», επισημαίνει ο κ. Ευτύχης.   

 _DSC4662wtmk

 Η γειτονιά Κουκουριανά του Πρασέ 

_DSC4721wtmk

 _DSC4724wtmk

Η κυρία Νίκη διατηρεί έναν θαυμάσιο ανθόκηπο

_DSC4732wtmk

 Οι ώρες περνούν ευχάριστα διαβάζοντας «Χ.ν.» 

_DSC4743wtmk

 Η φιλοξενία στο σπίτι της οικογένειας Φραγκιουδάκη στα Κουκουριανά

 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος   

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com