Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΟΥΔΑΚΗΣ: Ο καλλιτέχνης που αποτύπωσε τη Μάχη της Κρήτης

3.wtmk

Για τον αείμνηστο Χανιώτη ζωγράφο Αλέξανδρο Δρουδάκη συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από το θάνατό του. Με το αφιέρωμα αυτό στη μνήμη του θα θυμηθούν οι παλιοί Χανιώτες τον άξιο  γλωσσομαθή καλλιτέχνη, συγγραφέα, αγωνιστή και ράπτη σημαιών στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη, αλλά και θα μάθουν οι νεότεροι, ιστορικά στοιχεία, που προφανώς να τ’ αγνοούν.  

Για τον μακαρίτη τον Αλέξανδρο Δρουδάκη μίλησε στα «Χ.Ν.» με συγκίνηση ο γιος του Στέλιος Δρουδάκης αρχίζοντας με μια παλιά ιστορία, επισημαίνοντας τα εξής: “ Ένα περιστατικό που έζησα ο ίδιος και που σχετίζεται έμμεσα με την «Μάχη της Κρήτης».  Ήμουνα μικρό παιδί τότε και πήγαινα στο μαγαζί του πατέρα μου για να τον βοηθάω τα καλοκαίρια που δεν είχαμε σχολείο. Ο πατέρας μου ήταν ράφτης έφτιαχνε πουκάμισα, σημαίες και άλλα.  Ένα πρωί λοιπόν εκεί που έκοβε ένα πουκάμισο εμφανίστηκε στην πόρτα του μαγαζιού ένας Γερμανός τουρίστας, μεγάλος στην ηλικία και του λέει (ΧΑI ΧΙΤΛΕΡ). Το είπε αυτό γιατί είδε ο άνθρωπος μια σημαία του Χίτλερ που μας είχε παραγγείλει ένα θέατρο για την παράσταση του. Ο πατέρας μου τότε τον ξάνοιξε καλά και του έκανε νόημα να έρθει μέσα. Να σημειωθεί ότι μιλούσε τέσσερις γλώσσες, μεταξύ αυτών, και τη Γερμανική. Ο Γερμανός μπήκε μέσα και τότε ο πατέρας μου του λέει στα Γερμανικά: “Στην Κρήτη δεν θα λες ποτέ αυτή τη φράση γιατί δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει νεκρούς από τον πόλεμο. Του εξήγησε ακόμα γιατί είχε την σημαία αυτή στο μαγαζί του και ότι πολέμησε και αυτός στην Γερμανική κατοχή. Ο Γερμανός τα έχασε, ζήτησε συγνώμη και είπε ότι ήταν στην Κρήτη σαν στρατιώτης του ΧΙΤΛΕΡ. Δεν συμφωνούσε με αυτά που έκαναν, άλλα ήταν αναγκασμένος να εκτελέσει διαταγές” για να συνεχίσει μετά επισημαίνοντας ότι “πνευματικά έργα του πατέρα μου βρίσκονται στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ ενώ το υπουργείο Εθνικής άμυνας και το ελληνικό κέντρο ελέγχου όπλων έχουν δικά του έργα στα ιστορικά αφιερώματα της Μάχης της Κρήτης. Μέσα από το πλούσιο βιογραφικό του, το οποίο σας δίδω, θα βρείτε χρήσιμα στοιχεία…”.

Αρκετοί συμπολίτες μας διανοούμενοι αναφέρθηκαν κατά καιρούς για τον αείμνηστο Αλέξανδρο Δρουδάκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον κ. Χαράλαμπο Σκριβιλιωτάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έγραψε τα εξής:  “Ο περιγραφόμενος πνεύμα ανήσυχο και απροσκύνητο αποτύπωσε τα ιδανικά του για την λευτεριά και τη φανατική του αφοσίωση στην ανάδειξη της πατρώας γης στα υψηλότερα δώματα της υπόληψης του, σε ομόθυμη πίστη προς τον άνθρωπο. Πλήθος τα κείμενα των βιβλίων του και αναρίθμητοι πίνακες που φιλοτέχνησε, ποντίζοντας τον χρωστήρα στα εκλεκτικά αισθήματα καρδιάς που έτρεφε για τον άνθρωπο. βεβαιώνουν του λόγου το αληθές.  Πιλότος στην άσβηστη φλόγα της δημιουργίας που κατέτρωγε τον εσωτερικό πλούσιο κόσμο του, αυτό το απειροελάχιστο μόριο, το ονόμαζε «σκουλήκι της ανησυχίας». Την προσωπική του ιστορία κοσμεί η συμμετοχή του στην Μάχη της Κρήτης και ο ταυτόχρονος τραυματισμός του. Ωστόσο και μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Ναζί, εντάχθηκε στην Εθνική αντίσταση, προσφέροντας ότι μπορούσε, πιστός στις πατερικές διδαχές, για το ανυπόταχτο της Κρητικής καταγωγής μας. Πολυμαθής και αθεράπευτα ουμανιστής μίλαγε Ρώσικα, Γερμανικά, Αγγλικά και Γαλλικά. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών, μέλος της Ελλην. Εταιρίας Λογοτεχνών με πλήθος διακρίσεις και βραβεία…”.

Βιογραφικό: Αλέξανδρος Δρουδάκης 1915-1993.

Γεννήθηκε στα Χανιά. Από μικρός διακρίθηκε για την αγάπη του στις τέχνες και τα γράμματα. Είχε όπως χαρακτηριστικά έλεγε “το σκουλήκι της ανησυχίας” που τον έτρωγε. Ήθελε πάντα να δημιουργεί. Τελείωσε την τότε Ανωτέρα Εμπορική Σχολή με άριστα και σχολή κοπτικής ραπτικής στην Αθήνα. Μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ρώσικα. Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης πολέμησε στο Μάλεμε όπου και τραυματίστηκε. Μετά την κατάληψη του νησιού αγωνίστηκε στην Αντίσταση και είχε παράνομο Τυπογραφείο μέσα στα τείχη της Πόλης των Χανίων. Μετά την απελευθέρωση συνέχιζε να ζωγραφίζει και να γράφει. Να αποτυπώνει στο χαρτί, στο μουσαμά, στο ξύλο και στο ύφασμα, εικόνες και σκέψεις πραγματικές ή φανταστικές. Είχε φτιάξει τουλάχιστον 150 πίνακες με διαφορετικά θέματα όλους με υλικό και στοιχεία της μεγάλης του αγάπης της Κρήτης.

Πίνακες όπως: Ο Κρητικός γάμος, η Γραμπούσα, το Ακρωτήρι (Καγιαλές), το Θέρισο, ο Έρωτας και άλλοι, αλλά και ο διάσημος της “Μάχης της Κρήτης” (Μάιος 1941).

Έργα του:

1. Ο ΦΑΝΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ (χειρόγραφη έκδοση με επίκαιρα σκίτσα και στίχους Χανιά 1943)

2. ΓΡΙ – ΓΡΙ (χειρόγραφη πολυγραφημένη έκδοση με την συνεργασία Ν. ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ Χανιά 1945)

3. ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ (έντυπο περιοδικό εθνικών αρχών με τη συνεργασία της Ε.Ο.Κ. Χανιά 1945)

4. ΚΡΗΤΙΚΗ ΨΥΧΗ (περιοδικό Χανιά 1947)

5. ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ (περιοδικό με συνεργασία ομάδας διανοούμενων Χανιά 1945)

6. ΚΡΗΤΗ (λεύκωμα σκίτσων από την κρητική ζωή και ιστορία χρωματισμένο στο χέρι – χρυσό μετάλλιο ΙΖ Δ.Ε.Θ. Χανιά 1952)

7. ΤΟ ΝΙΚΟΛΙΟ (κρητικά ευθυμογραφήματα – νάκλια)

Α έκδοση Χανιά 1953

Β έκδοση συμπληρωμένη Αθήνα 1988

8. ΝΑ Η ΚΡΗΤΗ (εικονογραφημένη παρουσίαση της παλιάς και σύγχρονης Κρήτης – Δίπλωμα τιμής Ροταριανού Ομίλου Χανίων, Έπαθλο ‘Ενωσης Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού Ελλάδος – Αθήνα 1977)

9. ΚΡΗΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (Μηνιαίο περιοδικό γραμμάτων και τέχνης με τη συνεργασία του Γ. ΚΑΨΩΜΕΝΟΥ Χανιά 1975)

10. 10.000 ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΤΣΗ ΚΡΗΤΗΣ (Συλλογή έμμετρου λαογραφικού υλικού από όλη την Κρήτη – Χανιά 1982)

11. ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (πραγματικά γεγονότα που μαρτυρούν την τραγική ιστορία της ΚΡΗΤΗΣ σε όλους τους αιώνες της ύπαρξης της σε συνεργασία με τον Βασίλη Χαρωνίτη – Αθήνα 1990)

Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Το έργο του έχουν δανειστεί πολλοί συγγραφείς και εκδότες. Ιδρυτικό Μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και από τους σημαντικότερους Ιδρυτές του Συλλόγου “Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών”.

Επιτυχημένος επαγγελματίας. Ήταν παντρεμένος με την Ευαγγελία Δασκαλάκη και απέκτησαν τρία παιδιά. Έφυγε τον Ιανουάριο του 1993 αλλά θα ζει πάντα μέσα από τα έργα του και την αδιάκοπη προσφορά του στα γράμματα και στις τέχνες, στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης για πάνω από μισό αιώνα.

2.wtmk

4.wtmk

5.wtmk6.wtmk

Ανεκτίμητης αξίας τα ιστορικά έργα του μακαριστού Αλέξανδρου Δρουδάκη.

7.wtmk

 Το βιβλίο του αείμνηστου με “10.000 μαντινάδες τση Κρήτης”. Ενδεικτικά καταγράψαμε αυτούς τους στίχους.

“Η μαντινάδα η κρητικιά έχει περίσσια χάρη

μ αυτή μιλεί στην κοπελιά το κάθε παλικάρι

το κάθε κρητικόπουλο από μικρό μαθαίνει

τσι μαντινάδες που γροικά να τσι καταλαβαίνει

πρίχου να μάθει γράμματα γροικά τσι μαντινάδες

από παππού κι αφέντη του γιαγιάδες και μαμάδες

λέει τσι ξαναλέει τσι γελά και τσι μαθαίνει

κι αμοναχό του χαίρεται τραγουδιστής να γένει

η μαντινάδα η κρητικιά δούδει ζωή στο γλέντι

χάρη πρεπιά στην κοπελιά κι αέρα στον λεβέντη”.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com