Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Γνωριμία με την πρωτεύουσα του Δήμου Πλατανιά Χανίων


Πανοραμική όψη με το Πάνω Γεράνι

 

Το Γεράνι  της τέως επαρχίας Κυδωνίας είχε έδρα Κοινότητας και   εξακολουθεί να κρατεί καλά ως χωριό έχοντας εξαθέσιο  Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο. Το Γεράνι, βέβαια, από χρόνια έχει επεκταθεί στη βόρεια πλευρά, που είναι η παράκτια ζώνη, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες στις υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτει.

 

Ο Νίκος Δασκαλάκης μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο

 

Στοίχημα, όμως, της νέας Δημοτικής Αρχής είναι να «παντρέψει» το παλιό με το νέο εντάσσοντας στις μελέτες ανάπλασης όλο το χωριό, καθόσον το Γεράνι αποτελεί την πρωτεύουσα του Δήμου Πλατανιά. Κατά το οδοιπορικό μας, λοιπόν, στο Γεράνι ξεναγηθήκαμε σε όλη την περιοχή από τον αντιδήμαρχο του Δήμου Πλατανιά Νίκο Δασκαλάκη που είναι γέννημα – θρέμμα του χωριού για να μας πει τα εξής: “ Πριν αρχίσω την αφήγηση αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τα «Χ.Ν.» για την ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνουν προβάλλοντας – εκτός της άλλης πλούσιας ύλης –  και  όλα τα χωριά… Εδώ γεννήθηκα και τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο, στο νέο κτήριο που κτίσθηκε στον ίδιο χώρο που υπήρχε το παλιό, το οποίο κατεδαφίστηκε. Και μια και αναφέρομαι για το σχολείο, αξίζει να πω ότι από το Γεράνι πέρασε και δίδαξε ο αείμνηστος μεγάλος Κρητικός πεζογράφος Ιωάννης Κονδυλάκης τη σχολική χρονιά 1885 -86 στο κτίριο που θα επισκεφτούμε και που εμείς ως νέα δημοτική Αρχή προτιθέμεθα να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία, ώστε να ανακαινιστεί η παλαιά οικία-σχολείο και να είναι επισκέψιμη. Το Γεράνι υπήρξε το πρώτο κέντρο εκπαίδευσης για όλα τα γύρω χωριά. Η απόσταση του χωριού από τα Χανιά είναι περίπου 13 χλμ., και πριν τον Καποδίστρια ήταν έδρα Κοινότητας και ανήκε στην τέως επαρχία Κυδωνίας. Με τον Καποδίστρια πέρασε στον Δήμο Πλατανιά έχοντας ως έδρα πρωτεύουσας το Γεράνι,  η οποία παραμένει και με τον Καλλικράτη που είναι πολύ μεγαλύτερος Δήμος από τον Καποδιστριακό. Η ονομασία «Παλαιό Γεράνι» αντιστοιχεί στο Κάτω Γεράνι, δηλαδή το παραλιακό τμήμα στο οποίο είχε αρχικά κτιστεί το χωριό πριν από την Ενετοκρατία. Στη μετέπειτα, όμως, περίοδο εξαιτίας του φόβου των πειρατικών επιδρομών, το Κάτω Γεράνι ερήμωσε και άρχισε να οικοδομείται και να αναπτύσσεται το Πάνω Γεράνι. Πρόκειται για πολύ παλιό χωριό που έχει μεγάλη ιστορία. Οι κάτοικοι του ανέκαθεν ήταν εργατικοί, νοικοκύρηδες, φιλόξενοι και γι’ αυτό τον λόγο έχει προκόψει η περιοχή. Προσωπικά όπως και πολλοί νέοι έχουμε μέσα μας τη φλόγα για προσφορά στα κοινά και  κάνουμε ότι μπορούμε για τον τόπο μας. Θέλουμε ακόμα να δούμε και μάλιστα σύντομα στην πολιτική ζωή να υπάρξουν πολλές νέες παρουσίες. Οι παλιοί έχουν χρέος ν’ αποσυρθούν από παντού..
Προστάτης και πολιούχος του Δήμου Πλατανιά είναι ο Άγιος Ελευθέριος στο Γεράνι. Πρόκειται για παλιό περικαλλή Ναό βασιλικού ρυθμού και εορτάζει πανηγυρικά κάθε 15 Δεκεμβρίου. Έχουμε πολλές εκκλησίες και όλες τις εορτάζουμε πανηγυρικά. Μία από αυτές είναι και της Παναγίας, στη γειτονιά Κοτσιφιανά, η οποία ενώ χτιζόταν επί τουρκοκρατίας έτυχε να περάσει ο αγάς της περιοχής και διέταξε την θανάτωση του εφημερίου παπά Ανδρέα Παπαδογιωργάκη, τον οποίο κρέμασαν στη χαρουπιά που υπάρχει ακόμα και σήμερα στην αυλή της εκκλησίας.
Ως νέα δημοτική Αρχή παρά τα όποια προβλήματα, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην περιοχή μας με αναπλάσεις σε δρόμους, πεζοδρόμια και πλατείες ενώ από πενταετίας λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός του Βόρειου Οδικού Άξονα. Το Γεράνι, τονίζω, έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη όλης της περιοχής και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συγχωριανούς μας που δέχτηκαν να παραχωρήσουν γη για να φτιάξουμε άνετα μεγάλα πεζοδρόμια. Σημαντικό μέλημα μας είναι να «παντρέψουμε» το παλιό με το νέο χωριό και να φέρουμε τουρισμό από κάτω προς τα πάνω. Για αυτό τον λόγο δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες με ειδικές μελέτες, όπως είναι τα καλντερίμια που θα πλακοστρωθούν και θα μπει φωτισμός αναδεικνύοντας έτσι τις παλιές γειτονιές, τα πηγάδια και τις εκκλησιές μας και θα τοποθετήσουμε στους δρόμους και στα καλντερίμια πινακίδες με ονομασίες κυρίως τοπωνυμίων, που κοντεύουν να ξεχαστούν… Εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά να είναι το 2012”.
 

Την βιντεοσκόπηση του οδοιπορικού μας θα τη δείτε στον σύνδεσμο:      https://eparxiakofos.gr/?p=6615

  Ο Πολιούχος του Δήμου Πλατανιά Άγιος Ελευθέριος στο Γεράνι

 

Το εξωκλήσι της Παναγίας που κρέμασαν οι Τούρκοι τον παπά Ανδρέα.

 

Ένα από τα πολλά καλντερίμια με το παλιό πηγάδι που πρόκειται να αξιοποιηθούν.

 

Το σπίτι-σχολείο που δίδαξε ο Ιωάννης Κονδυλάκης.

 

 

Σύγχρονες παραδοσιακές κατοικίες στο χωριό.

 

 

Ένα παραδοσιακό παντοπωλείο ηλικίας 105 ετών εξακολουθεί να λειτουργεί με το… άρωμα του παλιού καιρού ως μικρή επιχείρηση έχοντας φωτογραφηθεί χιλιάδες φορές, κυρίως, από ξένους επισκέπτες στο Πάνω Γεράνι. “Ιδρύθηκε το 1906 από τον πατέρα μου, πέρασε στον αδελφό μου, σε μένα για να συνεχίζει σήμερα να λειτουργεί το μαγαζί η κόρη μου” μας είπε σε χρόνο ανύποπτο ο Παναγιώτης Αναγνωστάκης για να τελειώσει με την φράση: “ Μας αρέσει το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ξένοι οι οποίοι το φωτογραφίζουν και μας στέλνουν στη συνέχεια τις φωτογραφίες από τις χώρες τους με τα καλύτερα λόγια”.

 

 

Το Περιφερειακό Ιατρείο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος στο Γεράνι.

 

Η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων όλου του Βόρειου Άξονα στην τοποθεσία «Πέρα αμπέλια» Γερανίου.

 

Εξωτερική όψη του Δημαρχείου.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε και στα Χανιώτικα νέα. Δείτε το εδώ:       https://eparxiakofos.gr/?p=6580

Μερική όψη με την παραλία και τις πολλές σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες.

 

…………….

 

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

ΓΕΡΑΝΙ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

Το πρατήριο υγρών καυσίμων βρίσκεται μέσα στο Γεράνι στη βόρεια ακτογραμμή της παλιάς εθνικής οδού και μόνο 14 χιλιόμετρα δυτικότερα από την πόλη των Χανίων καθοδόν για Κολυμπάρι και άλλες περιοχές. Η προτίμησή σας σ’ εμάς δημιουργεί προϋπόθεση φιλίας καθόσον οι τιμές μας είναι οι φθηνότερες στην αγορά. Διαθέτουμε επίσης μικρή αγορά από αξεσουάρ και κάνουμε αλλαγές λιπαντικών.

 Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2821 0 61217 και 6976114007.  

Η διαφήμιση είναι κι εδώ:

https://eparxiakofos.gr/?p=6025
https://eparxiakofos.gr/?p=5444
https://eparxiakofos.gr/?p=5979
https://eparxiakofos.gr/?p=5940

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com