Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Τέλος στα…κομματικά εκλογικά συστήματα!

Μια φωτισμένη δημοκρατία ασφαλώς αποτελεί το πλέον ιδανικό πολίτευμα για όποια χώρα επιζητεί ευημερία, πρόοδο, δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Κορυφαία της έκφρασή έχει τις εκλογές, οι οποίες, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι καθιερώθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα με εμπνευστή τον Αθηναίο πολιτικό Κλεισθένη…

 Μετά την έξωση του Πεισίστρατου ανέλαβε να μεταρρυθμίσει το πολίτευμα της Αθήνας ο Κλεισθένης, ένας Αθηναίος πολιτικός με δράση στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., κάνοντάς το πιο δημοκρατικό. Και για να το προστατέψει, καθιέρωσε τον οστρακισμό όπου ο κάθε πολίτης έγραφε πάνω σ’ ένα κομμάτι από σπασμένο όστρακο, τ’ όνομα του πολιτικού που θεωρούσε πιο επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Μετρούσαν τα όστρακα και όποιος υποψήφιος είχε συγκεντρώσει τον προβλεπόμενο αριθμό, εξοριζόταν για 10 χρόνια!

Εκείνα τα χρόνια γεννήθηκε στην Αθήνα η Δημοκρατία ένα ιδανικό πολίτευμα που δίνει σε όλους τους πολίτες το δικαίωμα μαζί και την υποχρέωση να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του κράτους. Η συγγένεια και η καταγωγή δεν είχαν πλέον ρόλο στην πολιτική ζωή…

Τα χρόνια περνούσαν με πολλά και διάφορα γεγονότα, άλλοτε δυσάρεστα και άλλοτε ευχάριστα για την Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα…    

Οι ξύλινες κάλπες καθιερώθηκαν στη χώρα μας το 1920 σε αντικατάσταση άλλων που ήταν σιδερένιες με… σφαιρίδια. Οι κάλπες αυτές ήταν χωρισμένες εσωτερικά σε δύο μέρη και εξωτερικά γράφονταν οι λέξεις ΝΑΙ και ΟΧΙ. Ο κάθε ψηφοφόρος έριχνε μέσα, μυστικά ένα σφαιρίδιο, είτε προς την πλευρά του ΝΑΙ είτε του ΟΧΙ.

Οι εκλογές με τη μέθοδο του σφαιριδίου είχαν ορισθεί από το Σύνταγμα του 1864. Οι κάλπες αυτές ήταν κλειστές από όλες τις πλευρές εκτός από μια τρύπα στην οποία υπήρχε ένας σωλήνας, όπου ο ψηφοφόρος έβαζε το χέρι του και έριχνε το σφαιρίδιο στη θετική ή την αρνητική πλευρά της σιδερένιας κάλπης. Εξωτερικά, οι κάλπες, είχαν διχρωμία με το άσπρο να συμβολίζει το ΝΑΙ και το μαύρο το ΟΧΙ. Κάποιοι ψηφοφόροι δάγκωναν το σφαιρίδιο προτού το ρίξουν στην αρνητική πλευρά της κάλπης, δηλαδή του ΟΧΙ και από τότε βγήκε η έκφραση «μαύρο και δαγκωτό».

Πριν από λίγα χρόνια οι ξύλινες κάλπες άρχισαν να αντικαθίστανται με άλλες που είναι διαφανείς. Το επόμενο, όμως βήμα που πρέπει να γίνει στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα  είναι να μπορούν οι ψηφοφόροι να εξασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα δημόσια μέσω του διαδικτύου.

Όσο θα υπάρχουν κάλπες με τα ίδια εκλογικά συστήματα, αναμφισβήτητα θα διαιωνίζεται η μόλυνση της πολιτικής, ο κομματισμός και η υποκρισία μεταξύ των ψηφοφόρων. Η χώρα μας, δυστυχώς, βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, σε εκτροχιασμό. Λύσεις που μπορούν να μας επιτρέψουν να ορθοποδήσουμε, υπάρχουν. Και αυτό, επειδή στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.   

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com