Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΣΚΗΝΕ ΧΑΝΙΩΝ: Ο Εσπερινός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού


Στην ενορία Σκινέ και σε πανοραμικό υψόμετρο 650 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, επί εφημερίας του μακαριστού π. Ιωάννη Αποστολάκη, υψώθηκε ένας τεράστιος Σταυρός εις ανάμνηση της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα. Ο κληρικός αυτός όμως, που ήταν ο εμπνευστής της ιδέας, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο αφού έφυγε από τη ζωή κατόπιν εργατικού ατυχήματος ενώ εργαζόταν για την αποπεράτωση.



 

Η ενορία συνέχισε τις εργασίες για να λειτουργηθεί για πρώτη φορά το 1994. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο προσελκύοντας πολλούς προσκυνητές οι οποίοι στο τέλος του Εσπερινού συμμετέχουν στο καθιερωμένο πανηγύρι με διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, ανάμεσα στα οποία κυρίαρχη είναι η φασολάδα. Παραθέτουμε αυτές τις φωτογραφίες που τραβήξαμε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια και μετά τον εσπερινό. Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού συμπεριλαμβάνεται στο εορτολόγιο της Εκκλησίας ως μια πολύ μεγάλη γιορτή. Γυρνώντας το ρολόι του χρόνου 1684 χρόνια πίσω, το έτος 326, η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους ευχαριστώντας το Θεό για τις αλλεπάλληλες νίκες του γιου της του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Στο διάστημα που έμεινε εκεί, η βαθιά της πίστη την έκανε ν’ αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Κι ενώ στο ύψωμα του Γολγοθά είχαν κτίσει ειδωλολατρικό ναό αφιερωμένο στην  θεά Αφροδίτη, εκείνη έδωσε εντολή να γκρεμιστεί για ν’ αρχίσουν από εκεί οι έρευνες.  Στη διαδικασία του σκαψίματος βρέθηκαν τρεις σταυροί αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Χριστού δεν μπορούσε να ξέρει κανείς. Ένα θαύμα όμως που έγινε φανέρωσε τον Τίμιο Σταυρό. Η είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή και οι πιστοί συνωστιζόταν για να προσκυνήσουν. Αποφασίστηκε λοιπόν να υψώσουν τον Τίμιο Σταυρό σε μέρος υψηλό ώστε να τον βλέπουν όλοι και αυτή την Ύψωση που καθιέρωσαν οι Άγιοι Πατέρες να γιορτάζει η Εκκλησία μας στις 14 του Σεπτεμβρίου.    

 

  



 Από τον Εσπερινό που τέλεσε ο εφημέριος της
ενορίας π. Νικόλαος Λαδόπουλος

 



  Η προσφορά των εδεσμάτων και του κρασιού είναι
προσφορά της ενορίας.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com