Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Στο Σπίτι του Πολιτισμού στη Σούδα: Γιορτή – αφιέρωμα στα γλυκά του κουταλιού

Συνεχίζοντας με γοργό ρυθμό διάφορες εκδηλώσεις με θέμα την παράδοση, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού στη Σούδα μια μικρή γιορτή αφιερωμένη στα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού με «βασιλιά» το νεράντζι.

 Για τη χθεσινή γιορτή – όπως τη χαρακτήρισαν οι παράγοντες και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου – αναφέρθηκε ο πρόεδρος τους, κ. Γιάννης Φωκάς τονίζοντας τα εξής: “Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας συμπεριλαμβάνεται και αυτή η μικρή γιορτή στην οποία συμμετέχουν περισσότερο οι γυναίκες του Συλλόγου παρασκευάζοντας διάφορα νοστιμότατα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Όλοι μας γνωρίζουμε από παλιά ως κορυφή, θα έλεγα, των γλυκών του κουταλιού το νεραντζάκι, το οποίο φτιάχνανε οι μανάδες μας γι’ αυτό και θέλουμε να δώσουμε το έναυσμα στις νέες γενιές των κοριτσιών να αγαπήσουν την παράδοση και να μην προτιμούν μόνο τα έτοιμα. Από τη νεραντζιά, ως δέντρο, εκτός από τον καρπό της χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες το ανθόνερο στα γλυκά. Το νεραντζάκι, βέβαια, το ξέρουμε περισσότερο ως τυλιχτό γλυκό με το πορτοκαλί του χρώμα αλλά γίνεται και ολόκληρο σε μικρό μέγεθος, που είναι και αυτό πολύ νόστιμο. Και κάτι ακόμα, αφού μιλάμε για τον «βασιλιά» των γλυκών του κουταλιού, το νεράντζι. Κάποιες γυναίκες κάνουν επίσης και το ποτό με την ονομασία «νεραντζάδα», το οποίο είναι όπως και ο χυμός του πορτοκαλιού. Η παραγωγή του ανθόνερου γίνεται με τη διαδικασία της απόσταξης, όπως ακριβώς βγάζουμε και την τσικουδιά αλλά εδώ το καζάνι είναι πολύ πιο μικρό. Θα το δείτε και αυτό στο πίσω μέρος του σπιτιού, όπου παλιοί τεχνίτες είναι κοντά μας και βοηθούν. Είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας, γεγονός το οποίο μας δίνει περισσότερες δυνάμεις να συνεχίσουμε τον αγώνα που αρχίσαμε αναδεικνύοντας και διατηρώντας με σεβασμό, όπως μπορούμε καλύτερα, την παράδοση. Κοντά μας είναι πολλοί από την παλιά εποχή που έκαναν και αυτοί ό,τι μπορούσαν για το καλό του τόπου. Ένας εξ αυτών είναι ο κ. Δημήτριος Κουλιζάκης ή «δάσκαλος» όπως τον αποκαλούμε εμείς που ανήκουμε στη γενιά των 50ντάρηδων. Πρόκειται για τον άνθρωπο που συμμετείχε ως πρωτεργάτης στην ίδρυση των Ναυτοπροσκόπων της Σούδας τον Ιούνιο του 1945. Θα ήταν παράλειψη, όμως, να μην αναφερθώ και στον ανθό της παράδοσης, τα νέα παιδιά του Παραδοσιακού Χορευτικού Ομίλου Χανίων «Αροδαμός» που είναι κοντά μας μαζί με την άξια δασκάλα πρωτοχορεύτρια, Άννα Πατεράκη. Στα τρία χρόνια, από τότε που ιδρύθηκε, έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις. Τα περισσότερα από τα παιδιά του Ομίλου είναι από τη Σούδα και την αίθουσα διδασκαλίας την έχουν στα Τσικαλαριά. Τελειώνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα «Χ.Ν.» για την προβολή των εκδηλώσεων μας…”

 

 

Κυρίες και δεσποινίδες του Πολιτιστικού Συλλόγου στις διαδικασίες παρασκευής και διάθεσης γλυκών και ανθόνερου.


. Από τη διαδικασία παραγωγής του ανθόνερου.

  Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Γιάννης Φωκάς με τον παλιό Ναυτοπρόσκοπο κ. Δημήτριο Κουλιζάκη.

 

 

 Η δασκάλα του Ομίλου «Αροδαμός» κα Άννα Πατεράκη με παιδιά του Ομίλου στο Σπίτι του Πολιτισμού.          

  

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com