Τρίτη , 19 Μαρ 2024

ΡΟΚΑ ΚΙΣΑΜΟΥ: Ένα ιστορικό χωριό με νοικοκύρηδες και φιλόξενους κατοίκους

Στη δυτική πλαγιά του λόφου με την ονομασία «Τρουλί» βρίσκεται αυτό το χωριό της ημιορεινής ενδοχώρας της Κισάμου, κτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι κάτοικοι του δεν υπερβαίνουν τους 50, αλλά οι περισσότεροι είναι κάτω από σαράντα ετών, με ορισμένους να έχουν μικρά παιδιά που πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο του Σφακοπηγαδίου. Για το χωριό τους μίλησαν με θαυμασμό όλοι οι άνθρωποι που συναντήσαμε, οι οποίοι διατηρούν τα φιλόξενα αισθήματα του παλιού καιρού διασκεδάζοντας σε παρέες μεταξύ τους στα σπίτια.


 

 Όψεις με το χωριό σήμερα.     


Ιστορικά στοιχεία για την Ρόκα πληροφορηθήκαμε τόσο από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Αντώνιο Γιανναράκη, όσο και από την παρέα που συναντήσαμε στη μοναδική επιχείρηση του χωριού, ένα σύγχρονο επιπλοποιείο, των αδελφών Καστρινάκη, λέγοντας μας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Το χωριό μας έχει μια σπάνια φυσική ομορφιά γιατί εκτός του ότι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά σε αυτή την πλαγιά του ιστορικού λόφου με την ονομασία «Τρουλί», διαθέτει κι ένα μικρό αλλά, δυστυχώς, αναξιοποίητο φαράγγι για το οποίο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για ν’ αρχίσουν οι ενέργειες κατασκευής μονοπατιού, ώστε να είναι προσπελάσιμο για τον κόσμο. Η Ρόκα αναφέρεται ιστορικά από το 1577 και με τα στοιχεία εκείνα λέγεται ότι πάνω στο «Τρουλί» υπήρχε Βυζαντινό φρούριο και στην πλαγιά του λόφου στέρνες λαξευμένες στο βράχο και υπολείμματα κτηρίων, θέατρο με λίθινα εδώλια σκαλιστά σε βράχο, δακτυλιόλιθοι σπάνιας τέχνης, αγάλματα και διάφοροι τάφοι. Ευρήματα που συγκλίνουν στην άποψη ιστορικών ότι υπήρχε αρχαία αυτόνομη πολιτεία με το ίδιο όνομα η οποία είχε κόψει και δικά της νομίσματα, στα οποία εικονίζεται η Άρτεμις και ο Απόλλων και ως αρχαία πόλη ήταν σύμμαχος με την Πολυρρήνια. Αρχαιολόγοι και ερευνητές θεωρούν ακόμα ότι στη σημερινή θέση «Άγιος Γεώργιος» βρισκόταν ο ναός της Αρτέμιδος. Στο χωριό υπάρχουν αρκετές εκκλησίες μεγάλου ενδιαφέροντος όπως είναι ο πρωτοχριστιανικός ναός των Αγίων Αποστόλων με τοιχογραφίες και ο Άγιος Αντώνιος μέσα σε σπηλιά. Λέγεται δε, ότι από το Ιερό του το άνοιγμα ενός μικρού σπηλαίου οδηγούσε στην άλλη άκρη του λόφου. Όλες τις εκκλησίες τις γιορτάζουμε κάνοντας αξιόλογα παραδοσιακά πανηγύρια”.   

Καστρινάκης Γεώργιος: “Στην Αθήνα γεννήθηκα κι εγώ και ο αδελφός μου, αλλά στα πρώτα χρόνια της αποκέντρωσης, το 1989 αποφασίσαμε να κατεβούμε οικογενειακά στο χωριό του πατέρα μας, εδώ στη Ρόκκα, γιατί η μητέρα μας είναι από το Ρέθυμνο. Δεν το μετανιώσαμε επειδή ήρθαμε ολοκληρωμένοι τεχνίτες επιπλοποιοί και ανοίξαμε ένα σύγχρονο εργοστάσιο. Η δουλειά μας εκτιμήθηκε από τους χωριανούς και την ευρύτερη κοινωνία κι έχουμε αποκτήσει πελάτες σε όλο τον Νομό αλλά και στο Ρέθυμνο ακόμα”.  

 Χρήστος Μαραγκουδάκης: “Οι γονείς μου είναι από εδώ, αλλά μετά το 1960 μετανάστευσαν στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή, με τον πατέρα μου να εργάζεται στις οικοδομές. Το 1988 αποφάσισε να γυρίσουμε στο χωριό. Δεν το μετανιώσαμε παρά του ότι η πολιτεία δεν έχει δείξει σημάδια υποστήριξης για τον αγροτικό πληθυσμό. Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής με σκληρή εργασία μόνοι μας και ζούμε καλά. Είμαι 43 χρονών, η γυναίκα μου είναι από τα Μεσόγεια και είναι εργαζόμενη στο Νοσοκομείο στα Χανιά. Έχουμε δύο μικρά παιδιά που πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο στο Σφακοπηγάδι, γιατί το δικό μας έκλεισε από το 1988. Το κράτος έστω και αργά πρέπει να στηρίξει την ύπαιθρο. Πρέπει τα χωριά μας ν’ αποκτήσουν ξανά ζωή”.   

 

Στο επιπλοποιείο οι πρώτες ετοιμασίες για το φαγοπότι που θ’ ακολουθούσε.

 



  Όψεις με το φαράγγι και το χωριό από το μονοπάτι για την κορυφή του βουνού ή «Τρουλλί», παρέα μ’ έναν πολύ χρήσιμο και αγαπητό στο χωριό, μετανάστη από την Αλβανία. 

 

 Απομεινάρια του αρχαίου υδραγωγείου.

 

 



Ανακαινίσεις παλιών κατοικιών.

 

 

Στο γκρεμισμένο αρχοντικό άρχισαν οι επισκευές από τον παραδοσιακό φούρνο, τον οποίο άναψαν για να ψήσουν τα κρέατα.

 

 




Το τραπέζι που ακολούθησε στο σπίτι της οικογένειας Καστρινάκη, που έχουν το επιπλοποιείο.  

 

  Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και τον Άγιο Χαράλαμπο.

 


 Εξωτερική και εσωτερική όψη με τον Άγιο Αντώνιο και το μικρό σπήλαιο που αρχίζει μέσα από το Ιερό.  

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com