Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Πέντε μεγάλους Δήμους και δύο μικρούς χρειάζεται ο Νομός Χανίων…

Την αποτυχία του «Καποδίστρια» οφείλει ν’ αποκαταστήσει ο «Καλλικράτης», με όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.

Το κράτος πρέπει να νοικοκυρευτεί, να γίνει ισχυρό έχοντας χαράξει το δρόμο για την επιτυχία μέσα στην… καταχνιά την οποία προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις μεγαλύτερες ευθύνες να τις έχουν οι κυβερνήσεις των κ. Κωνσταντίνου Σημίτη και Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Με αφορμή λοιπόν, τους μελλοντικούς ισχυρούς Δήμους, επανερχόμαστε στον Καλλικράτη έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας που απαιτείται για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η Κρήτη για παράδειγμα, πριν από το 1999, είχε και στους τέσσερις νομούς της είκοσι επαρχίες. Πέντε είχαν τα Χανιά, τέσσερις το Ρέθυμνο, επτά το Ηράκλειο και τέσσερις το Λασίθι. Η κάθε επαρχία τότε, εκτός από τους Δήμους, περιελάμβανε κι ένα μεγάλο αριθμό Κοινοτήτων.

Κι ενώ από την 1η Ιανουαρίου 1999 μέχρι σήμερα πέρασαν δέκα χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι αγνοούν ότι οι επαρχίες ως μονάδες διοικητικής διαίρεσης της χώρας, καταργήθηκαν με τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων του «Καποδίστρια».

Ο «Καλλικράτης» όμως, επιβάλλεται ν’ αγκαλιάσει τις πρώην επαρχίες ορίζοντας την έδρα του, σε κάθε μία από αυτές, στον Δήμο με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Κάθε «Καποδιστριακό» δημαρχείο, θα μπορεί να λειτουργήσει ως προέκταση γραφείου αντίστοιχου ισχυρού Δήμου.

Για παράδειγμα, στην πρώην επαρχία Κυδωνίας, ο Δήμος της πόλης να έχει φυσικά έδρα τα Χανιά και δημοτικά γραφεία με επικεφαλής αντιδημάρχους στα πρώην «Καποδιστριακά» δημαρχεία Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Κεραμιών, Νέας Κυδωνίας, Μουσούρων και Πλατανιά.

Κατ’ εξαίρεση, καλό θα ήταν να τιμηθούν ορισμένες μαρτυρικές πόλεις και να γίνουν μικροί Δήμοι. H Κάντανος στον Νομό μας δικαιούται να έχει ένα τέτοιο δημαρχείο και να περιλαμβάνει τα χωριά Φλώρια και Σπίνα που βρίσκονται βορειοανατολικά της, ενώ η υπόλοιπη περιφέρεια της πρώην επαρχίας Σελίνου, να έχει έδρα ισχυρού Δήμου την Παλαιόχωρα.  Πέντε ισχυροί Δήμοι και δύο μικροί με τον δεύτερο μικρό στη Γαύδο, είναι ότι καλύτερο για το Νομό Χανίων.   

Γιάννης Η. Κάκανος 

Παραθέτουμε παλαιότερο άρθρο μας για επαναφορά του θεσμού των επαρχιών: 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com