Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Ο «Γολγοθάς» του ΕΟΠΥΥ για ασφαλισμένους και γιατρούς


 Αφορμή για το άρθρο μας αποτέλεσε η συζήτηση με τον καταξιωμένο ιατρό πνευμονολόγο των Χανίων Γρηγόρη Γεωργουδάκη εξαιτίας πρόσφατου άρθρου στα «Χ.Ν,» σχετικά με τις κινητοποιήσεις ιατρών. Από την επίσκεψη μας, λοιπόν, στο ιδιωτικό του ιατρείο καταγράψαμε σημαντικά στοιχεία με τα οποία κατακεραυνώνει τη νοσηρή πραγματικότητα που  πλήττει  οικονομικά τους γιατρούς το νέο σύστημα…

Σε αδιέξοδο γιατροί και ασφαλισμένοι!

 
“Η  κατάσταση στο χώρο της υγείας  τόσο από πλευράς ασφαλισμένων όσο και των ιατρών δοκιμάζεται”  τόνισε ο κ. Γρηγόρης Γεωργουδάκης για να συνεχίσει επισημαίνοντας τα εξής: “ Η πολιτεία δημιούργησε ένα σύστημα υγείας βεβιασμένα (κάτω από την πίεση των «δανειστών» με μόνο στόχο την οικονομία) χωρίς επαρκή μελέτη των αναγκών, της ζήτησης και της προσφοράς, της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και προπάντων συζήτησης με τους ιατρούς. Ένα σύστημα πρόχειρο που εκνευρίζει τόσο τους ασθενείς όσο και τους ιατρούς και αυτούς που είναι στον ΕΟΠΥΥ, και αυτούς που δεν είναι. Και φυσικά «σύστημα» χωρίς χρήματα δεν γίνεται.  Θα αναφερθώ μόνο στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και καταγραφής εξετάσεων για να κατανοήσουμε την προχειρότητα της δημιουργίας του και τον εκνευρισμό που δημιουργεί..  Ο γιατρός αφού καταχωρήσει τον ΑΜΚΑ ασθενούς και το ταμείο του, εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή  η καρτέλα του και μπορεί  ο ιατρός να αναγράψει την φαρμακευτική αγωγή. Βέβαια, αν λειτουργεί το σύστημα, αν δεν είναι φορτωμένο διαφορετικά  ο ιατρός αναγκάζεται να προσπαθήσει δυό και τρείς φορές και αν χρειαστεί να ξενυχτίσει για να γράψει τις συνταγές.!!! Ας υποθέσουμε, όμως ότι όλα πάνε καλά και εκδίδεται η συνταγή …”

 

Γραφειοκρατικά γρανάζια!

 
“ Η συνέχεια τώρα ή μάλλον ο «Γολγοθάς» να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη μιας και διανύουμε την Αγία Μεγάλη Εβδομάδα” τόνισε ο ιατρός Γρηγόρης Γεωργουδάκης για να συνεχίσει, υπογραμμίζοντας τα εξής:

“ Πρέπει να επαναλάβει σε άλλη φόρμα στον υπολογιστή παρόμοια διαδικασία για την επίσκεψη για να πάρει κωδικό επίσκεψης τον οποίο πρέπει να γράψει στο χαρτί που ξαναγράφει την επίσκεψη και δεν τελειώνουμε εδώ. Πρέπει ο ιατρός να πάει ξανά για τρίτη φόρμα και να ξανακαταθέσει την επίσκεψη, να γράψει διεύθυνση ασθενούς κλπ ώστε να μπορεί  να πληρωθεί.  Προσέξετε αυτό που σας λέω. Ο ιατρός οφείλει να συμπληρώσει τρεις φόρμες με μεγάλη δυσκολία, καθυστέρηση και εκνευρισμό  ενώ θα μπορούσε ένα σωστά σχεδιασμένο σύστημα, κάτι σαν το σύστημα <ΔΙΑΣ> των τραπεζών, να έχει μια επιβεβαίωση επίσκεψης στην αναγραφή φαρμάκων και να ενημερώνονται τα δύο υποσυστήματα (επίσκεψης και πληρωμής). Αυτό που έγινε είναι διασπάθιση χρήματος σε τελική ανάλυση και αργά η γρήγορα θα πρέπει να ξοδευτούν κι άλλα χρήματα ώστε  να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ενιαίο σύστημα και όχι τρία υποσυστήματα που δεν συνεργάζονται μεταξύ τους…”.

 

Επαναδημιουργία του ΕΟΠΥΥ   

       

“H επαναδημιουργία του ΕΟΠΥΥ αποτελεί εθνικό χρέος. Να γίνει με άλλη αντίληψη, με άλλη λογική, με εξυπηρέτηση των αναγκών του ασφαλισμένου και μ’ ελεύθερη κατά την άποψή μου πρόσβαση των ασθενών σε όποιο γιατρό επιθυμούν και να είναι η αμοιβή των ιατρών λογική.  Αυτό τον «σκλάβο γιατρό» σήμερα τον ταλαιπωρεί το σύστημα να γράφει και να ξαναγράφει να χάνει χρόνο και να μένει απλήρωτος… πάνω από 1,5 χρόνο. Για τις ιατρικές πράξεις τώρα η αμοιβή τους είναι στο όριο του κόστους χωρίς να βάλουμε την απόσβεση των μηχανημάτων και τα αναλώσιμα…

Μήπως, όμως, ο στόχος αυτού του συστήματος που στερείται λογικής εξήγησης είναι η ατομική επιχείρηση, είτε λέγετε ιατρός, είτε  φαρμακοποιός, είτε ελεύθερος επαγγελματίας; Μήπως είναι η οικονομική εξαθλίωση τους, το κλείσιμό τους και η κατάληψη του κενού από πολυεθνικές που θα δημιουργήσουν πολυκαταστήματα φαρμακείων δηλαδή «Σούπερ Μάρκετ» φαρμακείων και υγείας που θα καρπωθούν τα  όποια κέρδη των μικρών επιχειρήσεων (πιθανά θα ναι οι δανειστές μας) και θα προσλάβουν φτωχά αμειβόμενους γιατρούς, φαρμακοποιούς κλπ.

Το ερώτημα είναι με αυτά και τούτα: ΤΙ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΜΕΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ; Ποιος θα κατέχει τα σπίτια μας, τα ξενοδοχεία, τις παραλίες; Ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης και ποιός θα είναι φιλοξενούμενος; Δε λέω τίποτα για πετρέλαια και άλλο ορυκτό πλούτο.

Το θέμα λοιπόν στην υγεία το πρόβλημα είναι πολιτικό και πρέπει δυό φορές ν’ ανέβουμε την ψηλή κορφή της Mαδάρας, ν’ αγναντέψουμε, να ξαναμυρίσουμε τα αρώματα της Άνοιξης,  να ονειρευτούμε και να τιμήσουμε στις επερχόμενες εκλογές άξιους που θα έχουν σθένος, πυγμή να προασπίσουν τα συμφέροντα του Λαού, το μέλλον των παιδιών μας, την ίδια την «εστία» μας, την ίδια την πατρίδα μας. Δεν μιλάμε για δόξα της Ελλάδας, μιλάμε για την ελάχιστη αξιοπρέπεια. Για να μην καταλήξουν αύριο τα παιδιά μας να είναι στην πατρίδα τους σερβιτόροι των διακοσίων ευρώ. Να επιλεγούν στις εκλογές εκείνοι που θα μπορούν να σηκώσουν μια ασπίδα για ν’ αμυνθούν υπερασπίζοντας τους αδύνατους δίνοντας έτσι προοπτική, μέλλον, ουρανό γαλάζιο στην Ελλάδα μας που αυτό της αρμόζει”, κατέληξε συγκινημένος ο ιατρός Γρηγόρης Γεωργουδάκης ευχόμενος καλή Ανάσταση και τα καλύτερα στην πατρίδα.

 

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com