Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Ολοήμερη προετοιμασία για λαογραφική αποσπερίδα στα Τσικαλαριά

Ως ένας από τους πλέον δραστήριους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Νομού και της Κρήτης αναδεικνύεται σιγά – σιγά ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Τσικαλαριών, που με πολύ μεράκι, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, τα ήθη και τα έθιμα της παλιάς εποχής, όπως τα έζησαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Η χθεσινή τους εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην ελιά και το λάδι αλλά και τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού με το ζύμωμα στη σκάφη.

 

Για την εκδήλωση τους μίλησε χθες στo “Επαρχιακό φως” και τα “Χανιώτικα νέα” η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου, κα Μαρία Μαράκη – Περάκη, καθηγήτρια φιλόλογος τονίζοντας τα εξής: “Στόχος μας μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκινήσαμε είναι να καταγράψομε τις μνήμες των ανθρώπων που αφορούν τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής μας καθώς και τις δραστηριότητες του κοινωνικού βίου του παρελθόντος. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις και τις δράσεις αυτές στοχεύομε στη διατήρηση της συνεκτικότητας του κοινωνικού μας ιστού και στη σύσφιξη των σχέσεων μας που είναι απαραίτητη στην εποχή μας. Αποσκοπούμε επίσης να ενεργοποιήσομε όλες τις ηλικίες και ειδικότερα τα παιδιά και τους εφήβους που έχουν ένα σημαντικό μερίδιο συμμετοχής σε κάθε εκδήλωση μας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλες οι εκδηλώσεις γίνονται με την συνεργασία και την ενεργητική συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Τσικαλαριών  καθώς και του Συλλόγου Κυρίων και Δεσποινίδων του χωριού μας”.

Ο γνωστός λαογράφος κ. Σταμάτης Αποστολάκης, καλεσμένος ομιλητής στην λαογραφική τους εσπερίδα, σημείωσε: “Κλήθηκα απόψε στην ωραία παρέα, εδώ στο Πολιτιστικό Στέκι των Τσικαλαριών, να συζητήσουμε μαζί με τους κατοίκους και να θυμηθούμε, μεταξύ άλλων, το δέντρο της ελιάς, τα είδη (ποικιλίες) την περιποίηση της, τις ασθένειες της και άλλα σχετικά. Η ελιά είναι αρχαιότατο δέντρο και από τους Μινωικούς χρόνους υπήρχε ελαιοκομία με τόσα και τόσα ευρήματα. Στην ενότητα «συγκομιδή ελαιολάδου» έχομε πολλά να θυμηθούμε…Το ίδιο και για την «έκθλιψη του ελαιοκάρπου». Παλιές φάμπρικες και τι γινόταν τότε και πώς. Εργοστάσια στη συνέχεια και διαφοροποίηση σε  πολλά σημεία. Συντήρηση και αποθήκευση του λαδιού. Θα πούμε για το λάδι στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στη λαϊκή ιατρική, στις παροιμίες και στις μαντινάδες μας μα και στα τραγούδια μας, στα ανέκδοτα του λαού μας αλλά και στην πίστη μας, στα μυστήρια της εκκλησίας κλπ. Να σας πω και δύο μαντινάδες που αφορούν το θέμα:

“Σαν τον ελιδανθό ανθείς και σαν τον ήλιο φέγγεις,

ψυχή καρδιά σου χάρισα ήντα άλλο μου γυρεύεις;  

 

 Αναθεμάτις και τσ’ ελιές και να ξεριζωθούνε

πόσες αγάπες γίνονται ώστε να μαζευτούνε”.

 

Εκείνο, όμως, που εντυπωσίασε και κανένας από τους ηλικιωμένους στην αίθουσα δεν το γνώριζε, ήταν τι σημαίνει «ακριμάτιστο λάδι», για το οποίο, ο κ. Σταμάτης Αποστολάκης, επεσήμανε: “Στα παλιά τα χρόνια, ήταν γύρω στο 1963, 1964 που έκανα λαογραφική αποστολή για την ελιά και το λάδι. Βρήκα  ένα τόπο που δεν ήταν συνηθισμένος με πολλές ελιές στο χωριό Σαμαριά, μέσα στο φαράγγι. Οι κάτοικοι του χωριού για να πάνε στο εξωκλήσι της Οσίας Μαρίας ν’ ανάψουν το καντήλι, έλεγαν ότι το λάδι πρέπει να είναι ακριμάτιστο. Εμένα μου έκανε μεγάλη εντύπωση διότι, ακριμάτιστο λάδι δεν είχα ακούσει άλλη φορά. Έτσι, λοιπόν, έμαθα κι εγώ ότι είναι το λάδι που βγαίνει χωρίς να το αγγίξει σίδερο, γιατί το σίδερο θυμίζει τα καρφιά που κάρφωσαν τον Χριστό στο Σταυρό. Γεμίζουν ένα τσουβαλάκι με ελιές και από πάνω τοποθετούσαν για την πίεση μια βαριά στρογγυλή πέτρα σαν αυτή που ισιώναμε το δώμα μας να μην σκάσει στην κακοκαιριά και αυτό το λάδι που σούρωνε από το τσουβάλι, ήταν το ακριμάτιστο επειδή δεν το είχε πλησιάσει σίδερο…”

Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα τόσο από την προετοιμασία με το ζύμωμα από παλιές νοικοκυρές, το οποίο παρακολούθησαν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου του χωριού όσο και από την εσπερινή συγκέντρωση και συζήτηση που έγινε παρουσία πολλών κατοίκων του χωριού.

 

 

 Στιγμιότυπα προ και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Πολιτιστικό Στέκι των Τσικαλαριών.     

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com