Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΟΥΔΑΣ : Στο παραδοσιακό πατητήρι μικροί και μεγάλοι

Με την παράδοση αντάμα ώστε να μαθαίνουν τα νέα παιδιά και να θυμούνται οι ηλικιωμένοι τις δικές τους εποχές που ξυπόλητοι πατούσαν τα σταφύλια στα μικρά οικογενειακά πατητήρια των χωριών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας πραγματοποίησε σήμερα για πρώτη φορά αυτή τη θαυμάσια πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στα μικρά παιδιά.

 

 


 

Από νωρίς σήμερα το μεσημέρι συγκεντρωνόταν πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους παράπλευρα του Κρητικού σπιτιού όπου φέτος κτίσθηκε  το πατητήρι για να δουν αλλά και ν’ αποκτήσουν προσωπική εμπειρία από τη διαδικασία σύνθλιψης των σταφυλιών, πατώντας με τα δικά τους πόδια τα σταφύλια μέσα στο πατητήρι. Οργανωτής της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Σούδας με την υποστήριξη του τοπικού Δήμου. Για την εκδήλωση τους, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ιωάννης Φωκάς, δήλωσε τα εξής: “Σας καλωσορίζουμε στην αυλή του Κρητικού Παραδοσιακού σπιτιού με το πατητήρι που ανήκουν στο Δήμο μας. Από τον Φεβρουάριο φέτος είμαι πρόεδρος του Π.Σ., έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον άξιο και για πολλά χρόνια προκάτοχό μου συνταξιούχο κληρικό παπα-Νικόλαο Φρονιμάκη. Εκείνος δημιούργησε το Κρητικό Σπίτι σε οίκημα επαναλαμβάνω που παραχώρησε ο Δήμος Σούδας. Στον προαύλιο χώρο του σήμερα, με την χορηγία και στήριξη πάλι του Δήμου, προβαίνουμε για πρώτη φορά στο πάτημα των σταφυλιών θέλοντας να δώσουμε χαρά στα παιδιά, τα οποία δεν γνωρίζουν αυτή τη διαδικασία αφού πλέον στα χωριά, χρησιμοποιούν μηχανήματα. Ακόμα δεν αρχίσαμε και βλέπετε τι γίνεται με τον κόσμο που συνεχώς καταφτάνει. Ο Σύλλογος θα συνεχίσει τη δραστηριότητα του και πολύ σύντομα θα έχουμε έτοιμο και το καζάνι για την παραγωγή τσικουδιάς. Έχουμε πολλά σχέδια και όρεξη να προσφέρουμε για να διατηρήσουμε την παράδοση στις επόμενες γενιές για τα χρόνια που ζήσανε οι πρόγονοί μας όπου τα σπίτια τους στα χωριά ήταν μικρές βιοτεχνίες. Είχαν αργαλειό και ύφαιναν οι γυναίκες, φούρνο για να ψήνουν το ψωμί και το παξιμάδι, πατητήρι, γαϊδουράκι και αλώνι. Του χρόνου θα έχουμε κι εμείς το δικό μας και με παραστατικό τρόπο θα κάνουμε το αλώνισμα. Είμαστε άνθρωποι που θέλουμε την πρόοδο και θα την έχουμε γιατί παλιοί και νέοι καθώς και όλη η τοπική κοινωνία σεβόμαστε την παράδοση”.

 

 

Από τον χώρο του πατητηριού όπου μαζί με τα μικρά παιδιά πατούσαν και μεγάλοι για να θυμηθούνε τις παλιές καλές εποχές.

 

 

 Στιγμιότυπα από το παραδοσιακό Κρητικό Σπίτι με όλα τα παλιά είδη, εργαλεία και μέσα που χρησιμοποιούσαν γυναίκες και άνδρες.    

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com