Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Εορτάσθηκε πανηγυρικά η Αγία Λυδία στις Καλύβες Αποκορώνου

 

 
Με αρκετούς προσκυνητές λειτουργήθηκε και φέτος τόσο την παραμονή όσο και σήμερα 20 Μαίου 2012  ημέρα της εορτής το πετρόκτιστο μοναδικό σε όλη την Κρήτη εξωκλήσι της Αγίας Λυδίας που βρίσκεται εντός του παραδοσιακού τουριστικού συγκροτήματος με την ονομασία «Κούμος» στις Καλύβες Αποκορώνου ιδιοκτησίας της οικογένειας του κτήτορα Γεωργίου Χαβαλεδάκη.

Σημείωση: Το ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί στα Χανιώτικα νέα και θ’ αναρτηθεί κι εδώ με πάρα πολλές και ωραίες φωτογραφίες αλλά και πλάνα βιντεοσκόπησης.

 
Τη Θεία λειτουργία τέλεσαν ο εφημέριος της Ενορίας Καλύβών π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης με τον συνταξιούχο κληρικό από τα Εννιά Χωριά π. Νικηφόρο Χατζογιαννάκη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έχοντας στο ψαλτήρι τον Νικόλαο Φυντριλάκη με άλλους καλλικέλαδους ιεροψάλτες. Απαντώντας στο ερώτημά μας ο κτήτορας της μικρής πετρόκτιστης εκκλησίας Γεώργιος Χαβαλεδάκης, υπογράμμισε τα εξής: “ To 1990 ξεκίνησα να πραγματοποιώ μια παλιά μου επιθυμία χτίζοντας όλα αυτά που βλέπετε με πέτρες όπως και την εκκλησία. Επέλεξα να αφιερώσω το εκκλησάκι στην Αγία Λυδία που δεν υπήρχε στην Κρήτη, αλλά κι επειδή η Αγία Λυδία ή Φιλιππησία, είναι Αγία τόσο της Ορθόδοξης όσο και της Καθολικής Εκκλησίας και η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή που κατηχήθηκε και βαπτίστηκε στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη, στους Φιλίππους της Μακεδονίας από τον Απόστολο Παύλο. Αναγνωρίστηκε, έμαθα, Αγία, με Κανονική Πράξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί της Πατριαρχίας του Αθηναγόρα του Α΄ στις 23 Μαΐου του 1972. Έξι χρόνια χρειάστηκαν για να τελειώσει η εκκλησία και κάθε χρόνο την πανηγυρίζουμε τόσο στον Εσπερινό όσο και την ημέρα της εορτής. Η μνήμη της Αγίας τιμάται στις 20 Μαΐου από την ορθόδοξη εκκλησία και στις 3 Αυγούστου από την καθολική εκκλησία. Λυδία βαφτίσαμε και μια εγγονή μου”.

 

Εδώ θα δείτε πλάνα από τη βιντεοσκόπηση της Θείας Λειτουργίας και την ξενάγηση στον Κούμο.

https://eparxiakofos.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CF%85%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85/

 

 

Ο κ. Γεώργιος Χαβαλεδάκης με την εγγονή του τη Λυδία.

 

Σημείωση σύνταξης: Ζητάμε συγνώμη που από λάθος μας γράφηκε στην εφημερίδα λάθος το επώνυμο του κτήτορα.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com