Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Δοξολογία και καταθέσεις στεφάνων στο Κόκκινο Χωριό Αποκορώνου Χανίων για την Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Την πλέον κατάλληλη από στρατηγικής σημασίας περιοχή του Νομού Χανίων αποτελούσε το ύψωμα και η πλαγιά της «Δραπανοκεφάλας», με το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κόκκινο Χωριό του Αποκόρωνα όπου μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς χρησιμοποιήθηκε ως αμυντικό οχυρό του κόλπου της Σούδας καθώς και ως αποθήκες φύλαξης πολεμικού υλικού σε στοές που διανοίχτηκαν με αγγαρείες ντόπιων.

 

Πανοραμική όψη του Κόκκινου Χωριού και της γύρω περιοχής από την έξοδο της γαλαρίας, που ήταν το πολυβολείο των Γερμανών.


Στις 11 π.μ. χθες Κυριακή 15 -5- 2011, παρουσία αρκετού κόσμου έγινε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου για να ακολουθήσουν ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων από τους Δήμους Αποκορώνου και Σφακίων, τοπικούς Φορείς, το Ίδρυμα Αγία Σοφία, τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων κ.ά. Για τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε η συγκεκριμένη περιοχή για τους κατακτητές Γερμανούς, την κατοχή αναφέρθηκαν λεπτομερώς ο δήμαρχος του Αποκόρωνα, κ. Γρηγόρης Μαρκάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοχωριανών Αττικής, κα Κική Βελεσιώτου και ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας, κ. Μιχάλης Βογιατζάκης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, επεσήμαναν τα εξής:

Γρηγόρης Μαρκάκης, δήμαρχος: “Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε σήμερα ο Κρητικός δεν μένει άπρακτος και αμέτοχος στον αγώνα για την προάσπιση του τόπου του. Στις σημερινές κοινωνίες της αφθονίας υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στην άνεση και την ευτυχία. Όλοι κυνηγάμε την ευτυχία με όπλο την άνεση. Μπορείς να έχεις όλες τις ανέσεις του κόσμου και να μην βρεις την ευτυχία. Σήμερα, που η εισαγωγή ξενόφερτων στοιχείων στην καθημερινή μας ζωή απειλή την πολιτιστική μας ταυτότητα, σήμερα που η γλώσσα μας καθορίζεται από ξενικά ιδιώματα και λέξεις, σήμερα που η παράδοση, η ιστορία, ο πολιτισμός ακόμα και η διατροφή μας δέχεται έντονες επιδράσεις κανένας από εμάς δεν πρέπει και δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι ο ένας απέναντι στις δυσκολίες του άλλου, να συμπαραταχθούμε με κοινωνική ευαισθησία στα προβλήματα μας. Ο Δήμος Αποκόρωνα αγωνιά και συμπαραστέκεται σε όλες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου μας… Η Μάχη της Κρήτης είναι διαχρονική, πάντα επίκαιρη και αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα που στέλνουμε. Η αντίσταση του Κρητικού λαού ήταν καίρια και εδώ το Κόκκινο χωριό αποτελεί μια ζωντανή ιστορία”. 

 

Κική Βελεσιώτου, πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοχωριανών Αττικής: “ Μετά την κατάληψη της Κρήτης στον επιβλητικό και ειδυλλιακό αυτό χώρο που βρισκόμαστε επέλεξαν οι κατακτητές όπου εγκαταστάθηκαν κατά χιλιάδες στην περιοχή σε καταυλισμό, ως το στρατηγικότερο σημείο για τον έλεγχο του κόλπου της Σούδας και όχι μόνο, αλλά όλου του βορειοδυτικού τμήματος της Κρήτης. Η πολεμική μηχανή που έστηναν εδώ υπό την σκιά της «Δραπανοκεφάλας» προκάλεσε καταστροφές και όλεθρο. Από εδώ κτυπήθηκε ο ΕΛΑΣ  στην Παναγιά κατά τη διάρκεια της αντίστασης και η καμπάνα της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας στον Φρε. Για την κατασκευή των οχυρωματικών έργων δηλαδή αυτής της τεράστιας γαλαρίας αλλά και μια άλλης κάτω από το ραντάρ στο Δράπανο – στο Ακρωτήρι – της στέρνας που βρίσκεται πιο πέρα αλλά και των τεσσάρων βάσεων που εγκατέστησαν τα επάκτια πυροβόλα – κανόνια,  υποχρέωσαν συγχωριανούς μας αλλά και άλλους πατριώτες από τα γύρω χωριά του Αποκόρωνα με καταναγκαστικά έργα μαρτυρικές αγγαρείες και προσπάθεια κατάλυσης κάθε αξιοπρέπειας…”

 

“Έχοντας την τιμή να εκπροσωπώ την ιστορική κοινότητα του Κόκκινου χωριού”, τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Μιχάλης Βογιατζάκης, εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας “σας καλωσορίζω και χαιρετίζω την παρουσία σας στον ιστορικό και ιερό χώρο ετούτo του περίσσιου φυσικού κάλλους για να γιορτάσουμε την Επέτειο της Μάχης της Κρήτη. Σήμερα, 70 χρόνια μετά, ήρθαμε εδώ να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που αντιστάθηκαν στον εισβολέα και μετέπειτα κατακτητή της περιόδου 1941-44. Τιμή και δόξα για τους αγωνιστές αυτούς, πεσόντες και μη. Ας είναι φωτεινό παράδειγμα για εμάς τους μεταγενέστερους. Οφείλουμε όμως κι εμείς να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι της ελευθερίας που κληρονομήσαμε από τη δική τους θυσία και αγώνα”. Νωρίτερα πριν την έναρξη της τελετής στην ξενάγηση που μας έκανε ο κ. Μιχάλης Βογιατζάκης πληροφορηθήκαμε τα εξής: “ Από την κάτω μεριά είναι η είσοδος της γαλαρίας κι εδώ ήταν η έξοδος με το αντιαεροπορικό πολυβολείο των Γερμανών, ενώ στον χώρο που είναι σήμερα οι βίλες των φίλων του Αποκόρωνα, ως επί το πλείστον Άγγλων, ήταν ο καταυλισμός των Γερμανών στρατιωτών. Υπήρχαν πάρα πολλά πολυβολεία και τρία κανόνια τα οποία θεωρούνταν ως τα πιο αποτελεσματικά επάκτια οπλικά συστήματα εκείνης της περιόδου και τα χρησιμοποιούσαν για την προστασία του λιμανιού της Σούδας. Από την πλατεία, λίγες δεκάδες μέτρα απόστασης από το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου είχαν εγκαταστήσει τελεφερίκ που μετέφερε Γερμανούς στρατιώτες και προμήθειες στο πολυβολείο και παρατηρητήριο στην κορυφή του βουνού που λέγεται «Δραπανοκεφάλα», με υψόμετρο 529 μέτρα. Στο χωριό μας μένουμε σήμερα μόνιμα μόνο 115 ντόπιοι ενώ το καλοκαίρι που γεμίζουν τα σπίτια των ξένων, ο πληθυσμός πλησιάζει τους 1500 ανθρώπους. Είμαστε αγαπημένοι μεταξύ μας και περνάμε πολύ καλά.


Μέσα στη γαλαρία συναντήσαμε και την κα Χριστίνα Παρασκευάκη, η οποία μας είπε τα εξής: “ Βρίσκομαι εδώ και θα καταθέσω στεφάνι εκπροσωπώντας το Ίδρυμα Αγία Σοφία που είμαι νοσηλεύτρια στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Κατάγομαι από την Πλάκα και η οικογένεια μου συμμετείχε στον αντιστασιακό αγώνα”.

 







Η πινακίδα πάνω από την είσοδο του σπηλαίου







Στιγμιότυπα από το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, την δοξολογία, τις καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων αγωνιστών της περιοχής, τη γαλαρία και τους ριζίτες του Αποκόρωνα να τραγουδούν. 

 




Από το κέρασμα που ακολούθησε προσφορά του Δήμου Αποκόρωνα.  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com