Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Γιορτάσθηκε η επέτειος της επανάστασης του 1770 στην Ανώπολη Σφακίων. Μνήμη Δασκαλογιάννη.



Παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, πολλών Σφακιανών και αρκετών άλλων Κρητικών γιορτάσθηκε σήμερα το πρωί, Κυριακή 19 Ιουνίου, στην Ανώπολη Σφακίων η θρυλική επανάσταση του ήρωα Δασκαλογιάννη. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, κ. Ειρηναίος, για να ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί, ομιλίες από τον δήμαρχο Σφακίων, κ. Παύλο Πολάκη και τον Ιστορικό – τουρκολόγο, υποψήφιο διδάκτορα Εκκλησιαστικής Ιστορίας Α.Π.Θ., κ. Νεκτάριο Νικολακάκη.






Η εκδήλωση συνεχίστηκε με καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, ριζίτικο τραγούδι από τον Σύλλογο “Χρυσόθεμις” και πεντοζάλη από τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο “Τα Σφακιά”. Στην ομιλία του ο δήμαρχος Σφακίων, κ. Παύλος Πολάκης, επεσήμανε – μεταξύ άλλων – τα εξής: ” Μπορεί η πρώτη σε ολόκληρη την Κρήτη επανάσταση του Δασκαλογιάννη ενάντια στον Τούρκο κατακτητή αλλά και διώχτη της ελληνοχριστιανικής συνείδησης του, υπό την άνιση υπεροχή των όπλων και του στρατού των Οθωμανών, υπό την άρνηση των υπολοίπων προκρίτων Κρητών για άμεση και οργανωμένη συμμετοχή τους στην επανάσταση υπό την άρνηση του Ορλώφ (Ρώσου αξιωματούχου του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο) να συνδράμει τους σφακιανούς επαναστάτες από θαλάσσης, όπως είχε υποσχεθεί, ενώ στην πραγματικότητα τους χρησιμοποίησε για τη νικηφόρα έκβαση του ρωσοτουρκικού πολέμου στο Τσεσμέ μπορεί, λέμε, να ηττήθηκε. Στο λάβαρό της, εντούτοις, έγραψε με το αίμα του πρωτομάρτυρα Δασκαλογιάννη και των οπλαρχηγών του, που έπεσαν σε εκείνον τον μνημειώδη αγώνα, πως οι Κρήτες δεν εξισλαμίζονται, δεν υποδουλώνονται, μάχονται μόνο για λευτεριά και δικαοσύνη στο πλευρό όλων των Ελλήνων. Διόλου τυχαία εξάλλου, σαράντα χρόνια μετά το ολοκαύτωμα της επανάστασης του Δασκαλογιάννη του 1770, ομόφωνα όλοι οι Κρήτες οπλαρχηγοί, δίνουν την αρχηγία της κρητικής επανάστασης του 1821, στους Σφακιανούς οπλαρχηγούς. Τέτοιες ηγετικές φυσιογνωμίες – θεριά Ελλήνων – γέννησαν τα Σφακιά, τις οποίες σήμερα μνημονεύουμε με υπερηφάνεια, δίχως παράλληλα να καταφέρουμε να συγκρατούμε τη βαθιά μας θλίψη, βγαλμένη από τα βάθη της καρδιάς μας για το σημερινό έλλειμα τέτοιων ηγετικών μορφών, όταν παρατηρούμε ότι με εξαίρεση ελάχιστων διαχρονικά, οι σημερινοί μαε ηγέτες δεν διδάσκονται από τα πλήρους ελληνικής σοφίας και αμετάκλητου πατριωτισμού, παραδείγματα τους…”


 

 Ευτύχης Δαμιανάκης: ” Σήμερα είναι μια μέρα ξεχωριστή. Ξεχωριστή για έναν μεγάλο Κρητικό, έναν μεγάλο Σφακιανό που η επανάστασή του ήταν ο προπομπός των επαναστάσεων για την απελευθέρωση της χώρας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είναι όμως και επίκαιρη γιατί σήμερα σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο αναζητούνται τέτοιες μορφές, που μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του κόσμου – όχι μόνο της χώρας μας αλλά του κόσμου – θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη πρωτοβουλιών γιατί εάν δεν γίνει αυτό φοβάμαι ότι οι εξελίξεις θα είναι πάρα πολύ δύσκολες για ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης”. 

     

 Αθανάσιος Καρούντζος: “Σήμερα, σε μια εποχή που πραγματικά η κοινωνία μας ταλανίζεται με πολλά προβλήματα η χώρα μας και το έθνος, μηνύματα που έρχονται από πολύ μακριά από ανθρώπους που πραγματικά έχουν δώσει όχι μόνο το αίμα τους και την ψυχή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας, της ομοψυχίας αλλά και της περηφάνειας του έθνους, ο Δασκαλογιάννης είναι επίκαιρος, η σκέψη του, η μνήμη του, η ιστορία του και τα μηνύματά του που είναι τέτοια που μας υποχρεώνουν όλες τις επόμενες γενιές των Ελλήνων να τα σεβόμεθα και να τα κάνουμε πολιτική πράξη…” 

 

Απόστολος Βουλγαράκης: “Λαοί χωρίς μνήμη είναι λαοί χωρίς μέλλον, όχι όμως για να μετατρέπουμε ημέρες μνήμης σε πανηγύρια αλλά για να αντλούμε κρίσιμα συμπεράσματα για το σήμερα και για το αύριο”.     





  


Από το γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Σφακίων  στο άλσος με τα πεύκα. 


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com