Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ: Μικρό το χωριό μα μεγάλη η ιστορία του…

Πανοραμική όψη με το χωριό.

Μικρό το χωριό Ασή Γωνιά και ορεινή η περιοχή, μα έχει ιστορία, ομορφιά και αξία που αποτελεί λατρεία για τον μόνιμο και μη πληθυσμό, γεγονός που αναμφισβήτητα συντελεί στην ακμή του χωριού, το οποίο διαφέρει από χιλιάδες άλλα χωριά της Κρήτης και πολύ πιθανόν όλης της Ελλάδας. Γενέτειρα καπεταναίων και αγωνιστών που θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος για την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου και έδρα προσωρινής κυβέρνησης της Κρήτης στην αιματηρή Κρητική Επανάσταση του 1897.

 

Στο τυροκομείο των αδελφών Γύπαρη 

 

 



Η Ασή Γωνιά εξακολουθεί ν’ αντιστέκεται στις αντιξοότητες και τα προβλήματα καταφέρνοντας να είναι ένα χωριό παράδειγμα με πολλές νέες οικογένειες χάρη της ενότητας και της εργατικότητας που διακρίνει τους φιλόξενους νοικοκύρηδες ανθρώπους της και αποτελεί τη μία από τις δύο αυτόνομες Κοινότητες στο νομό. Οι κάτοικοι, όπως μας είπαν, με πόνο ψυχής πληροφορήθηκαν ότι καταργείται η Κοινότητα στο πλαίσιο του “Καλλικράτη”. Από την προχθεσινή μετάβασή μας, καταγράψαμε τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας, όπου, άνθρωποι όλων των ηλικιών δήλωσαν στο ίδιο μήκος κύματος, μεταξύ άλλων, τα εξής: “ Θ’ αγωνιστούμε με κάθε τρόπο ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι η διατήρηση της Κοινότητας ή ενός μικρού Δήμου εδώ στο μοναδικό ορεινό χωριό της Ελλάδας, που έχει τόσες πολλές νέες οικογένειες. Αντί να προβάλλουν το χωριό μας και να γίνει παράδειγμα για μίμηση σε όλα τα ορεινά χωριά της Ελλάδας, επιδιώκουν να μας καταντήσουν σαν τον… Καλλικράτη των Σφακίων και όχι μόνο που όποιος περνά και τα βλέπει έτσι έρημα, στεναχωριέται, δακρύζει… Όχι, εμείς θ’ αγωνιστούμε και θα πετύχουμε τον στόχο μας. Δεν θα μας διαλύσουν, θα μείνουμε αφεντικά και νοικοκύρηδες στη γη που μας γέννησε και έχει ποτιστεί με αίμα των πατεράδων μας για να είναι ελεύθερη. Οι βουλευτές του νομού να τοποθετηθούν δημόσια, διαφορετικά θα είναι… ανεπιθύμητοι στην Ασή Γωνιά”.  

 

Το Δημοτικό Σχολείο πάνω και κάτω τα Γραφεία της Κοινότητας.   


 

Κωνσταντίνος Γύπαρης, πρώην αντινομάρχης, νομαρχιακός σύμβουλος και πολιτευτής: “Συμμερίζομαι κι εγώ το αίσθημα των συγχωριανών μου να μείνουμε αυτόνομοι στην ορεινή μας κοινότητα που τόσα πολλά έχει κάνει για να μην ακολουθήσει την ερήμωση των άλλων γύρω χωριών. Εδώ λειτούργησε και το Τυπογραφείο της Επανάστασης και το χωριό μας υπήρξε προσωρινή έδρα της κυβέρνησης… Η Ασή Γωνιά θ’ ανθεί και θα προοδεύει μεγαλώνοντας συνεχώς πληθυσμιακά προσφέροντας πολλά στον τομέα του πολιτισμού και της ιστορίας γιατί είμαστε όλοι ενωμένοι όπως είναι μια κυψέλη με τα μελίσσια της.”

Πέτρος Γύπαρης: “Είμαι 42 χρονών και μαζί με τον αδελφό μου δημιουργήσαμε μια μονάδα, ένα τυροκομείο και κάνουμε αγώνα επιβίωσης γιατί είμαστε σ’ ένα ορεινό μέρος πάνω από 500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι καθαρά κτηνοτροφικό χωριό και η κατάσταση που επικρατεί με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα που παράγουμε και τα έξοδα με τις συνεχείς αυξήσεις στις ζωοτροφές κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Για τη νέα μεταρρύθμιση πιστεύω ότι είναι μεγάλο λάθος που καταργούν την Κοινότητα κα μας πάνε στον Δήμο Αποκορώνου. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την αυτονομία μας. Πρέπει να μας δουν διαφορετικά γιατί η Ασή Γωνιά διοικητικά ανήκει στο Ρέθυμνο και πολιτικά στα Χανιά…”

Γιάννης Γλεντζάκης: “ Δεν φταίμε για τα λεφτά που έκλεψαν άλλοι από το κράτος. Εμείς ότι πήραμε τα επενδύσαμε σε έργα και φαίνονται. Έχουμε ιδιόκτητα κοινοτικά γραφεία, ιδιόκτητο σχολείο με πολλά παιδιά και πλήρη εξοπλισμό από δωρεές, ιδιόκτητο ιατρείο, έχουμε γήπεδο και τώρα του βάζουμε χλοοτάπητα, κτίζουμε νέες αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για τον Πολιτιστικό Σύλλογο με χρήματα από ντόπιους αλλά και από τους απανταχού ευρισκόμενους Ασηγωνιώτες. Με τον Καποδίστρια μείναμε Κοινότητα και τώρα με τον Καλλικράτη αποφάσισαν να την καταργήσουν. Δεν αποδεχόμαστε αυτή τη μεταρρύθμιση και θα επιμείνουμε μέχρι να δικαιωθούμε γιατί δεν θέλουμε την καταστροφή του χωριού μας…”    

Γιώργος  Παπαδονικολάκης: “Έχουμε  νεολαία και διατηρούμε ποδοσφαιρική ομάδα… Το νομοσχέδιο όμως του Καλλικράτη δεν το αποδεχόμαστε. Το κράτος δεν μας βοηθά και καμία κυβέρνηση απ’ όσες έχουν περάσει δεν έχουν ουσιαστικά το χωριό μας. Τώρα με αυτά που αποφάσισαν, μας υποχρεώνουν να αγωνιστούμε δυναμικά και ότι προκύψει, δεν μας ενδιαφέρει τίποτα…”

 

 


   

Κάτοικοι όλων των ηλικιών συζητούν καθημερινά για τον Καλλικράτη 


 

Η κεντρική πλατεία με τις προτομές των ηρώων όπως και άλλες που είναι σε διάφορα περίοπτα σημεία της Ασή Γωνιάς.

 Ο εφημέριος του χωριού π. Βασίλειος Χατζηδάκης: “Ανησυχώ με αυτή τη μεταρρύθμιση γιατί είμαστε μια χαρά ως Κοινότητα. Πρέπει να γίνουν διορθωτικές ενέργειες και η Ασή Γωνιά να παραμείνει ανεξάρτητη…”

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com