Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Βενιζέλος

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν και να διαβάσουν τις λεζάντες από αρκετές ιστορικές φωτογραφίες, που είναι αναρτημένες στους τοίχους των δωματίων του παλιού αρχοντικού, το οποίου επιμελώς διατηρούν το χρώμα εκείνης της εποχής το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τον τέως Δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου. Να θαυμάσουν, επίσης, τα παλαιά έπιπλα που κοσμούν τους χώρους του εσωτερικά, μεταξύ αυτών και η σιδερένια κούνια που φιλοξενούσε βρέφος τον μετέπειτα επαναστάτη και πρωθυπουργό. Η εξωτερική όψη της μονώροφης κατοικίας απεικονίζει την Αρχιτεκτονική εκείνης της εποχής με το κτίσιμο της πέτρας και ήταν ιδιοκτησία του Κυριάκου Βενιζέλου, πατέρα του Ελευθερίου, που και αυτός είχε γεννηθεί εκεί και όχι όπως από λάθος πιστεύουν ορισμένοι ότι είναι της μητέρας του Στυλιανής, το γένος Πλουμιδάκη. Νονός του ήταν ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Ελευθερίου και του έδωσε τ’ όνομα του Αγίου, ευχόμενος ότι θα είναι αυτός που θα ελευθέρωνε την Κρήτη από τους Τούρκους. Ο μικρός Λευτέρης έζησε σε αυτό το σπίτι τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, αφού το 1866 ξέσπασε η μεγάλη Κρητική Επανάσταση και όλη η οικογένεια αναγκάστηκε να εξοριστεί στην Ερμούπολη της Σύρου, αποφεύγοντας έτσι τη σφαγή από τους Τούρκους εξαιτίας της επαναστατικής δράσης του πατέρα του. Έξι χρόνια αργότερα, το 1872 μετά από αμνηστία που έδωσε ο Σουλτάνος επέστρεψαν στα Χανιά και έκτοτε ο Ελευθέριος πέρασε μερικά καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων στο σπίτι που γεννήθηκε. Από μικρό παιδί είχε εκδηλώσει χαρακτηριστικά που θα ανέπτυσσε μεγαλώνοντας έχοντας, προφανώς, δεχτεί την επίδραση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα από το έντονο αγωνιστικό πνεύμα και τις φιλελεύθερες αντιλήψεις του πατέρα του.  

       

 

Ιστορικές φωτογραφίες και έπιπλα της εποχής κοντά στον χώρο του τζακιού με την καμινάδα.


 Εξωτερική όψη της πετρόκτιστης οικίας και η επιγραφή, επί της κεντρικής οδού που φέρει τ’ ονοματεπώνυμο του: «Ελευθέριος Βενιζέλος».

 

 Οι γονείς του Ελευθερίου Βενιζέλου, Κυριάκος και Στυλιανή. 

 

 Ο Βενιζέλος επιθεωρεί ελληνικά στρατεύματα στο Μακεδονικό Μέτωπο τον Σεπτέμβριο του 1918.

 

Στη δεξιά φωτογραφία απεικονίζεται η απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου στον Σταθμό της Λυών στη Γαλλία το 1920, ενώ αριστερά εμφανίζεται ο ίδιος στη Νίκαια μετά την εκλογική του ήττα το Νοέμβριο, του 1920.

 

 Και η άλλη οικία της οικογένειας Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων.

 

 Από αριστερά είναι ο Κ. Μάνος, ο Ελ. Βενιζέλος και Κ. Φούμης, η τριάδα των πρωτεργατών της Eπανάστασης του Θερίσου, το 1905.  

 

 Το πρόχειρο μπαστούνι του Ελευθερίου Βενιζέλου.     

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com