Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Στο φως άγνωστες πτυχές σε υπόγεια τούνελ κάτω από την παλιά πόλη των Χανίων

 

  

Ταξιδευτές σε σκοτεινές υπόγειες στοές, τρεις Χανιώτες διέσχισαν φωτογραφίζοντας όλη την ανήλιαγη διαδρομή τους έχοντας αφετηρία την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και έξοδο την παραλία του Κουμ Καπί. Εμπνευστής αυτής της αποστολής ήταν ο ερασιτέχνης φωτογράφος Παύλος Μπουζάκης με παρέα του τον Γιάννη Χναράκη και τον συνώνυμό του Παύλο Παντελάκη.

“Η  ταινία “Ο τρίτος άνθρωπος” ήταν η αφορμή που μ’ έκανε να κατέβω στo υπόγειo τούνελ της παλιάς πόλης. Είναι μια  από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά που έχει γυριστεί  στο αποχετευτικό δίκτυο της μεταπολεμικής  Βιέννης. Όποιος την έχει δει θα παρατηρήσει ότι μοιάζουν πολλές εικόνες με τις εικόνες που φωτογραφίσαμε  στο  δικό μας Χανιώτικο υπόγειο  δίκτυο. Η ταινία έχει πάρει μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών ως η καλύτερη ταινία στα Bafta και Οσκαρ καλύτερης φωτογραφίας”  υπογράμμισε ο Παύλος Μπουζάκης για να συνεχίσει,  επισημαίνοντας τα εξής: “ Πολλές ταινίες έχουν γυριστεί σε υπονόμους σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες ενώ ορισμένες πόλεις της Ευρώπης έχουν αναδείξει και αξιοποιήσει  παρόμοια τούνελ, που  εμείς εδώ τα έχουμε περιφρονημένα. Μπορούσαν, όμως, ν’ αξιοποιηθούν τουριστικά και να είναι προσβάσιμα για χιλιάδες επισκέπτες. Πρόκειται για πέτρινα αριστουργήματα τέχνης τα οποία μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν με πολύ μεγάλη προσοχή και είναι  κρίμα να παραμένουν στο σκοτάδι.Για το οδοιπορικό μας αυτό πήραμε την άδεια από τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΧ Κωνσταντίνο Στεργιάνη τον οποίο ευχαριστούμε. Ευχαριστίες βέβαια αξίζουν και σε όλους τους εργαζόμενους συναδέφους μου επειδή κι εγώ εργάζομαι σε αυτή την υπηρεσία που μας βοήθησαν ανοίγοντας τα καπάκια των φρεατίων κατά μήκος της διαδρομής ώστε να έχουμε επαρκές οξυγόνο. Η ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΧ αναφέρει το τούνελ ότι είναι επί Ενετών ενώ ο Μιχάλης Ανδριανάκης επίτιμος σήμερα διευθυντής της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τον οποίο ρώτησα, μου είπε τα εξής:  «Ο αγωγός δεν είναι βενετσιάνικος. Κτίστηκε μετά την ανέγερση της νέας Αγοράς το 1908. Είναι αυτός που φαίνεται στην Ανατολική Τάφρο. Σε μια παλιά φωτογραφία φαίνεται ένα τόξο στο Α΄Γυμνάσιο, που ανήκει στον αγωγό. Περνούσε μέσα το τμήμα της νότιας τάφρου (οδός Νικηφόρου Φωκά) από την Piatta Forma μέχρι τη Santa Lucia, από όπου “ξετρυπούσε” στην ανατολική τάφρο και έβγαινε στην παραλία του Κουμ Καπί. Είναι μια εντυπωσιακή κατασκευή, όπως όλα τα έργα της Κρητικής Πολιτείας, που συνεχίζουν τη βενετσιάνικη παράδοση».

Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες από αυτή την πρωτόγνωρη σπάνια και αποκαλυπτική εμπειρία των τριών φίλων την οποία χαρακτηρίζουν υπέροχη και θέλουν την αξιοποίηση αυτού του άγνωστου κτηριακού υπόγειου πλούτου.


  Από την απρόσμενη συνάντηση μας στο παλιό λιμάνι με τον Παύλο Μπουζάκη.


 Η Δημοτική Αγορά και η αρχή της αφετηρίας του υπογειου τούνελ με βάθος 9 μέτρων.


 Στιγμιότυπα από την υπόγεια διαδρομή. Διακρίνονται ο Παύλος Παντελάκης με τον Γιάννη Χναράκη.

 

 

Η έξοδος του τούνελ στο Κουμ Καπί με τον Παύλο Μπουζάκη στη σκάλα.  

  

Σημείωση: Το ρεπορτάζ σήμερα Μεγάλο Σάββατο στα Χανιώτικα νέα.

 

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com