Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

ΟΙ ΝΕΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΧΑΝΙΩΝ: Θεμελιώθηκαν το 2001 και ακόμα δεν τελείωσαν…



Οι νέες υπό κατασκευή φυλακές Χανίων βρίσκονται στη δημοτική περιφέρεια Νέας Κυδωνίας και παρά τα επανειλημμένα δημοσιεύματα παραμένουν ημιτελείς δίχως να ξέρουμε πότε θα λειτουργήσουν. Όταν υπάρχουν εικόνες, τα λόγια είναι περιττά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση διαθέτουμε και τα δύο.  

 


Τέσσερα χρόνια μετά το 2001 που έγινε η θεμελίωση του νέου κτηρίου των φυλακών ή κατάστημα κράτησης όπως ονομάστηκε μεταγενέστερα είχαμε επισκεφτεί τον διευθυντή των φυλακών Ελευθέριο Παπαδερό, ρωτώντας τον, τι συμβαίνει και πώς αιτιολογεί την καθυστέρηση των έργων αποπεράτωσης τους. “Η νέα «φυλακή» θεμελιώθηκε το 2001 και η πρώτη φάση των εργασιών περιλάμβανε την διαμόρφωση του χώρου των 35 στρεμμάτων και το κτίσιμο δύο μαντρότοιχων με τις σκοπιές. Μετά από μια ταλαιπωρία και καθυστέρηση όσον αφορά την ανάδειξη του μειοδότη της δεύτερης και τελικής φάσης που περιλαμβάνει τη «φυλακή» έτοιμη με το κλειδί στο χέρι. προβλέπεται να είναι το αργότερο στο τέλος του 2007. Υπήρξε βέβαια και μια άλλη καθυστέρηση με την ανάθεση του έργου στο νέο εργολάβο επειδή μέσα στο χώρο της υπήρχε μια πηγή που έβγαζε μεγάλες ποσότητες νερού. Διαφοροποιήθηκε λοιπόν η μελέτη, άρχισαν οι απαραίτητες τεχνικές ενέργειες για το νερό της πηγής και συνεχίζονται οι άλλες. Θα κτιστούν δέκα διώροφες πτέρυγες με ξεχωριστά προαύλια για 28 άτομα στην κάθε πτέρυγα. Υπάρχουν προτάσεις για να είναι και πτέρυγες που θα φιλοξενούν γυναίκες, αλλά και ανήλικους, δηλαδή, άτομα που δεν θα έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το Σωφρονιστικό Σύστημα. Πρέπει να μεταφερθούμε από εδώ το συντομότερο. Αυτές οι «φυλακές» λειτουργούν επίσημα από το 1935 ασχέτως πως μπορεί να είναι κτισμένες και πολύ νωρίτερα. Ο χώρος αυτός φτιάχτηκε για να δέχεται με κανονικές συνθήκες, εξήντα πέντε κρατούμενους πλην όμως, κατ’ ανάγκη, έχουμε δεχτεί πολλούς περισσότερους…” είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής των φυλακών Χανίων κ. Ελευθέριος Παπαδερός για τα “X.N.”, στο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου 2005 στην εφημερίδα μας, ενώ τρία περίπου χρόνια αργότερα σε άλλη συνέντευξη που καταγράψαμε από τον ίδιο, πληροφορηθήκαμε διαφορετικά στοιχεία: “Πρόκειται για ένα θαυμάσιο μεγάλο κτήριο με όλες τις προδιαγραφές που αρμόζουν στην εποχή μας, αλλά ένα τέτοιο έργο με ιδιαιτερότητες, λογικό είναι να έχει κάποια καθυστέρηση. Οι πτέρυγες θα είναι πέντε για τετρακόσιους κρατούμενους δίχως να ξέρουμε πως θα χρησιμοποιηθούν. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται κανονικά”.  


Διάφορες όψεις του ατελείωτου κτηρίου κράτησης στην Αγιά Χανίων.      

 

Η συνέχεια στο θέμα έγινε μεταγενέστερα με το από 14 Ιουνίου 2009 ρεπορτάζ όπου για την όλη κατάσταση λάβαμε τώρα δήλωση από το σωφρονιστικό υπάλληλο και νομαρχιακό σύμβουλο Χανίων κ. Γεώργιο Κονταξάκη που είπε τα εξής: “Είναι χαρά και τιμή που ασχολείστε μ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο είναι η ασφάλεια μιας περιοχής. Η ορολογία έχει αλλάξει και η «φυλακή» ονομάζεται πλέον κατάστημα κράτησης. Δικαιολογώ την καθυστέρηση αποπεράτωσης των εργασιών στο νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα γιατί υπήρξαν πράγματι σοβαρά και απρόβλεπτα προβλήματα κατά την εκτέλεση των εργασιών. Επιβάλλεται όμως να κερδίσουμε χρόνο με υπερωριακή τεχνική εργασία για το καλό τόσο των ανθρώπων που κρατούνται όσο και των εργαζομένων καθόσον η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας επιβάλλει και επιτάσσει την ασφάλεια γενικότερα. Να επισπεύσουν λοιπόν τις εργασίες του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες που έχω πρόκειται ν’ αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά από το Μάρτιο του 2010”.
 Από το 2007 μέχρι σήμερα πέρασαν τρία χρόνια και παρά του ότι άλλαξαν τ’ αρχικά σχέδια της νέας «φυλακής», όπου, από δέκα γίνονται μόνο πέντε πτέρυγες, το έργο ακόμα δεν τελείωσε, αλλά τα χρήματα, όπως είχε δηλώσει ο διευθυντής των φυλακών Χανίων, στη δεύτερη συνέντευξη, καταβάλλονται κανονικά. Μαζί με πρόσφατες φωτογραφίες που τραβήξαμε από τις «φυλακές» που κατασκευάζονται με αδικαιολόγητη βραδύτητα παραθέτουμε τις σελίδες των προαναφερόμενων ρεπορτάζ, μήπως ετούτη τη φορά, καταφέρουμε να συντομεύσουμε την ημέρα των εγκαινίων τους.
Αντίστοιχα ρεπορτάζ δημοσιεύθηκαν  στα “Χ.Ν.” 
  22 Ιουλίου 2005, 
Ιουνίου 2008
και  14 Αυγούστου 2009 

 


 


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com