Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Μικρά και μεγάλα λέρια κοσμούν καφενείο στις Βουκολιές.


Στο παραδοσιακό καφενείο της οικογένειας Μαρινάκη στην πλατεία των Βουκολιών αντικρίζει κανείς να κρέμονται σε μια γωνία πολλά και διάφορα σε μέγεθος λέρια, τα οποία έχουν φωτογραφηθεί εκατοντάδες φορές από ξένους που επισκέπτονται τα καλοκαίρια την κωμόπολη των Βουκολιών. “Μια παλιά τέχνη που έχει χαθεί,” λέει ο καφετζής, ιδιοκτήτης του καφενείου Αντώνιος Μαρινάκης για να επισημάνει ακόμα τα εξής: “ και έχει χαθεί γιατί οι παλιοί καλοί μαστόροι έφυγαν από τη ζωή δίχως να έχουν αφήσει στη θέση τους άλλους. Στα δάκτυλα του ενός χεριού μετριούνται σήμερα αυτοί οι τεχνίτες ενώ υπάρχουν και μερικοί άλλοι μέσα στις φυλακές. Ο κάθε ήχος είναι διαφορετικός όπως και το μέγεθος αφού άλλα φορούν στο λαιμό τα αρνιά, άλλα τα πρόβατα, άλλα τα κριάρια και τους τράγους και άλλα τα βόδια. Το μεγάλο που βλέπετε είναι για βόδια και το χρησιμοποιούν στη Μακεδονία. Είναι μια συλλογή που μας αρέσει και αρέσει στους ξένους επισκέπτες και πελάτες μας. Τα φωτογραφίζουν και όταν πάνε στην πατρίδα τους οι περισσότεροι μας στέλνουν τις φωτογραφίες. Δύσκολη τέχνη μα έχει τη σημασία της και είναι κρίμα που αργοσβήνει…”.

 Ο καφετζής μαζί με τη γυναίκα του Αργυρώ αφιερώνουν αρκετές ώρες να εξηγούν στους ξένους τη σημασία τους και  τον τρόπο κατασκευής τους. 

 

 Μακεδονικό λέρι με λουρί από ξύλο αντί για δέρμα.

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com