Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η αναπαράσταση του φετινού Κρητικού Γάμου στο Καστέλι Κισάμου

Η παράδοση καλά κρατεί σε όλους τους τομείς στην Κίσαμο και ειδικά στο Καστέλι με τις πολυποίκιλες εκδηλώσεις όπως η αναβίωση του γνήσιου παραδοσιακού κρητικού γάμου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας  μια μέρα πριν κλείσει τις πύλες του ο Κισαμίτικος Aγροτικός Αύγουστος.  

Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, με πολλούς από αυτούς να είναι ξένοι, παρακολούθησαν την γαμήλια πομπή από την αρχή, στην είσοδο της κωμόπολης στη συνοικία Καμάρα μέχρι το τέλος στην παραλία, με την έκθεση προβολής τοπικών προϊόντων.  Η τσικουδιά προσφερόταν εν αφθονία μαζί με φιστίκια, ξεροτήγανα και φυσικά  το μεγάλο κουλούρι του γάμου.  Στο ρόλο της νύφης ήταν η Εμμανουέλλα Ζαράγκα και του γαμπρού ο Νίκος Τριανταφυλλάκης, πρωτοχορευτής της Σχολής Κρητικών Χορών του Γιάννη Κουμή ενώ στο ρόλο της πεθεράς και φέτος η αγαπητή σε όλη την επαρχία συνταξιούχος δασκάλα Βιργινία Κατάκη, η οποία απέδωσε άριστα τον ρόλο της.  Πλούσια η συμμετοχή από διάφορους φορείς όπως ο Σύλλογος Ριζιτών «Η Κίσαμος», ο Σύλλογος Γιοργαλίδικου Αλόγου «Τα Κισαμίτικα», μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα από την Κίσαμο καθώς επίσης το συγκρότημα Γεωργίου Μυλωνάκη και Γεωργίου Σκευάκη. Την εκδήλωση, στον τερματισμό στην παραλία συντόνιζε ο Μανώλης Σκουνάκης ταμίας του Συλλόγου Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα», που είχε και την ευθύνη της εκδήλωσης, «Γραμπούσια 2012», ενώ ο λαογράφος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Βουλγάρω Γιάννης Σκουλούδης  αναφέρθηκε στα γεγονότα με τον τρόπο που γινόταν οι γάμοι τις παλιές εποχές, επισημαίνοντας νωρίτερα στα «Χ.Ν.», τα εξής: “ Δέκα χρόνια επαναλαμβάνομε αυτή την μεγάλη εκδήλωση – ίσως φέτος να είναι η μεγαλύτερη όλων των άλλων- και πρόκειται για μια εκδήλωση που δεν έχει πρόβες αλλά παίρνουν στο τέλος άριστα όλοι οι άνθρωποι που λαμβάνουν μέρος. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση και μοναδική, είναι μια εκδήλωση που μπορεί να θυμίσει στους μεγάλους πολλά, πάρα πολλά και να μάθουν οι νεότεροι τι γινόταν τις παλιές εποχές με τον κρητικό γάμο”.


 Από την έναρξη της γαμήλιας πομπής.

 

Ο ταμίας του Συλλόγου Μανώλης Σκουνάκης.

 

Στην παραλία με την έκθεση του Κισαμίτικου Αύγουστου ο λαογράφος Γιάννης Σκουλούδης παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναφερόμενος στις παλιές εποχές.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com