Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Κρητικοί του Μόντρεάλ γιόρτασαν την εκατοντάχρονη οργανωμένη παρουσία τους…

 


Την εκατοντάχρονη οργανωμένη παρουσία των κρητικών του Μόντρεάλ γιόρτασαν πανηγυρικά στις 15 Ιανουαρίου οι συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται εκεί με πολλούς άλλους Έλληνες και φίλους τους. Μεταξύ αυτών και επίσημοι προσκεκλημένοι.Την Κρήτη εκπροσώπησαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι με την  αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου.


 

“Ο Σύλλογος Κρητών Μόντρεαλ κήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων που θα συνεχισθούν σε όλη τη διάρκεια του 2012, για την συμπλήρωση των 100 χρόνων οργανωμένης Κρητικής παρουσίας και δράσης στο Μόντρεαλ” αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου το οποίο μας μεταβίβασε ο Χανιώτης κ. Τάσος Ξυπολιτάκης που ζει και διαπρέπει από χρόνια στο Μόντρέαλ και συνεχίζει ως εξής: “Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση Τρισάγιου και Αρτοκλασίας στον Ιερό ναό του Αγ. Γεωργίου. Στη συνέχεια εγκαινιάσθηκε έκθεση φωτογραφίας στο χώρο του foyer του Ελληνικού Κοινοτικού Κέντρου. Εξετέθησαν πολλές φωτογραφίες από τις πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, Συλλογικές και πολιτικές δραστηριότητες του Συλλόγου Κρητών σε βάθος τουλάχιστον 50ετίας. Πολλές από τις φωτογραφίες αυτές προήλθαν από το αρχείο του Συλλόγου ενώ ένας μεγάλος αριθμός ήταν ανέκδοτες και προήλθαν από τα Μέλη του Συλλόγου που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Διοίκησης για συλλογή ιστορικού θεματικού υλικού. Στη είσοδο της έκθεσης φωτογραφίας τους καλεσμένους χαιρέτησαν βρακοφόροι του τμήματος νεολαίας του Συλλόγου και προσφέροντας παραδοσιακά ξεροτήγανα, ευγενική προσφορά του γυναικείου τμήματος του Συλλόγου.

 Ακολούθησε τελετή κατά την διάρκεια της οποίας ο Κ. Αντώνιος Ροδολάκης ανέγνωσε τον πανηγυρικό της ημέρας και οι επίσημοι καλεσμένοι χαιρέτησαν με μηνύματα τον εορτασμό της Εκατονταετηρίδας του Συλλόγου. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κ. Εμμ. Ρεβελάκης, Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ κ. Β. Μπαλαμπάνος, ο Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσσου κ. Γ. Μανωλικάκης, ο κ. Θ. Χαλάτσης εκπρόσωπος του Ελληνικού Κογκρέσσου του Κεμπέκ., η κα. Μαρία Ντέρου εκπροσωπος των Δημοτικών Αρχών του Μόντρεαλ, και του δημάρχου κ. S. Tremblay, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόντρεαλ κ. Αθ. Καφόπουλος, ενώ ακολούθησε μήνυμα του αξιότιμου Jason Kenney υπουργού πολυπολιτισμού της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά. Ο κ Γεράσιμός Σκλαβούνος, βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό και παρέδωσε στον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών το μετάλλιο της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ για την επί δεκαετίες προσφορά του Συλλόγου Κρητών στην προσπάθεια ένταξης των νεομεταναστών στην κοινωνία του Κεμπέκ.

Παρόντες επίσης στην εκδήλωση, την οποία και χαιρέτησαν θερμά, ήταν και οι ειδικά προσκεκλημένοι του Συλλόγου από την Ελλάδα η κα Λιονή Μαρία Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, ο κ. Γιαννουλάκης Δημήτριος επικεφαλής παράταξης και Περιφερειακός Σύμβουλος Ηρακλείου, ο κ. Νικολαράκης Κωνσταντίνος Περιφερειακός Σύμβουλος Λασηθίου, και η κ. Λεβάκη Όλγα Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων.

Ακολούθησε ειδική τελετή στην οποία τιμήθηκαν οι τέως Πρόεδροι του Συλλόγου Κρητών και του Γυναικείου Τμήματος του Συλλόγου. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών έκοψε την τούρτα των γενεθλίων του Συλλόγου και αντηλλάγησαν δώρα μεταξύ του Συλλόγου κρητών και των εκπροσώπων των Περιφερειακών Αρχών της Κρήτης.


Ακολούθησε δεξίωση στην οποία προσφέρθηκαν παραδοσιακό κρητικό πιλάφι με βραστή γίδα, καλιτσουνάκια και λοιπά εδέσματα ενώ όλοι γεύτηκαν την τούρτα γενεθλίων του Συλλόγου. Η οργάνωση της δεξίωσης και υποδοχής ήταν αποκλειστική ευθύνη του γυναικείου τμήματος του Συλλόγου και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και συνεχίστηκε με προβολή στιγμιότυπων από την συλλογική ζωή και το Σχολείο του Συλλόγου Κρητών ενώ τα χορευτικά του Συλλόγου έκλεισαν την βραδιά με μια εντυπωσιακή εμφάνιση αφού παρουσιάσθηκαν με επιτυχία χορευτικές ομάδες τριών ηλικιών. Την τεχνική κάλυψη είχε αναλάβει αφιλοκερδώς ο κ. Εμμ. Σγουράκης  ιδιοκτήτης και τεχνικός διευθυντής της επιχείρησης Mediterranean Disco.

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την όμορφη εκδήλωση την οποία συντόνιζαν ο κ. Τάσος Ξυπολιτάκης με την κα Αγλαΐα Ρεβελάκου. Την εορταστική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους 700 άτομα. Ευχές σε όλους τους να έχουν υγεία και να μεγαλουργούν διαιωνίζοντας την κρητική και ελληνική παράδοση. 

 

https://eparxiakofos.gr/%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%86%CF%89%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B4%CE%B9/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com