Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Αφιέρωμα σ’ έναν αυτοδίδακτο μουσικό και κατασκευαστή βιολιών

Άνθρωποι του τόπου μας που τίμησαν την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα μας αξίζει να προβάλλονται  για παραδειγματισμό σε άλλους ώστε να τους μιμηθούν, αλλά προπαντός επειδή το αξίζουν, γιατί έχουν καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, ενίοτε δε και πολλά έξοδα. 

Σημείωση:  Το ρεπορτάζ θα το διαβάσετε στα Χανιώτικα νέα εδώ:

https://eparxiakofos.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%B1%CF%83/  

 


Ένας, λοιπόν, λαμπρός καλλιτέχνης στον μουσικό παραδοσιακό χώρο είναι ο Γεώργιος Σταματάκης, ο οποίος αν και 85 ετών σήμερα εξακολουθεί να περνά τις ώρες του στο μικρό του μουσικό εργαστήρι, άλλοτε παίζοντας και άλλοτε κατασκευάζοντας βιολιά.  Προχθές το μεσημέρι αιφνιδιάσαμε τον μπάρμπα- Γιώργο με ξαφνική επίσκεψη στην οικία του, για να τον βρούμε στο μικρό αγαπημένο του μουσικό εργαστήρι που περνά ευχάριστα πολλές ώρες της ημέρας. «Από φτωχή οικογένεια κατάγομαι και το χωριό μου είναι η Πλατυβόλα στα Κεραμιά. Από παιδί είχα μέσα μου τη φλόγα για μάθηση σε κάθε τι που μ’ άρεσε», τόνισε και συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «στα 16 μου έφτιαξα το πρώτο όργανο που ήταν λύρα και στο δοξάρι χρησιμοποίησα ίνες από αθάνατο. Ήμουν καλός μαθητής στο σχολείο και ας μην διάβαζα, τα έπαιρνα τα γράμματα από την παράδοση. Ο νοικοκύρης πατέρας μου όπως και η χρυσοχέρα η μάνα μου ήθελαν να σπουδάσω, να γίνω μεγάλος μα εγώ είχα τον νου μου στις τέχνες. Τελειώνοντας το Δημοτικό φοίτησα στο Γυμνάσιο στα Χανιά αλλά κηρύχθηκε ο πόλεμος και έτσι δεν τελείωσα την  Α΄ τάξη.  Γύρισα στο χωριό και ασχολούμουν με τις αγροτικές εργασίες και έκανα και το δικό μου κατορθώνοντας να φτιάξω μία λύρα από ξύλο άγριας αχλαδιάς. Πήρα και τα πρώτα μαθήματα στο παίξιμο από τον Γιάννη Ορνεράκη πρώτα και μετά τον Μανώλη Κουρκουνάκη. Το 1946 σε ηλικία 18 ετών αποφασίζω να εγκαταλείψω το χωριό και να έρθω στα Χανιά για μια καλύτερη ζωή. Βρήκα αμέσως δουλειά στο επιπλοποιείο “Γεωργακάκη”, ενώ παράλληλα γράφτηκα στο Ωδείο Χανίων παρακολουθώντας μόνο για τέσσερις μήνες μαθήματα βιολιού. Αυτές ήταν όλες κι όλες οι σπουδές μου και όλα τ’ άλλα τα κατάφερα με προσωπική ενασχόληση και πολύ μεράκι. Το βιολί είναι ο βασιλιάς όλων των οργάνων. Σε σχέση βιολιού και λύρας η λύρα είναι πιο εύκολη στην κατασκευή όπως και στην εκμάθηση. Λύρες μπορείς να φτιάξεις από πολλά δέντρα αλλά τα βιολιά θέλουν το δικό τους ξύλο, που είναι το κελεμπέκι και έρχεται από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα την αντιστοιχία αυτού του ξύλου την έχει ο ασφένταμος. Μέχρι σήμερα θα έχω φτιάξει πάνω από 30 βιολιά και από πέρυσι μέχρι φέτος έξι. Την κατασκευή του βιολιού δεν την είδα ποτέ επαγγελματικά, όλα τα έχω κάνει δώρα σε φίλους καλλιτέχνες, γιατί κι εγώ εκτός από κατασκευαστής ήμουν οργανοπαίχτης και έχω συμμετάσχει σε αμέτρητες χαροκοπιές και πανηγύρια τραγουδώντας συνήθως δικούς μου στίχους.  Πριν από τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου του 2008 η συναυλία που δόθηκε στο Μεγάλο Αρσενάλι από τους μουσικούς Γιώργο Δεμερτζή από τη Χαλκίδα και Γιώργο  Μαθιουλάκη από τα Χανιά ήταν αφιερωμένη στα δικά μου βιολιά. Το επάγγελμά μου ήταν επιπλοποιός. Σήμερα βαδίζω στα 85 και δόξα τω Θεώ είμαι καλά στην υγεία και μπορώ να περνώ ευχάριστα την ώρα μου».

Ο Γιώργος Σταματάκης πανευτυχής στο εργαστήρι του με τα διάφορα εργαλεία, τις αναμνηστικές φωτογραφίες και τους επαίνους να στολίζουν τους τοίχους μαζί με τα πρώτα όργανα που κατασκεύασε, τη λύρα το 1945 και το βιολί το 1948.

………………..

 
Εδώ θα δείτε περυσινή βιντεοσκόπηση και αφιέρωμα ξανά στον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη και κατασκευαστή βιολιών. 

https://eparxiakofos.gr/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com