Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Αυτοδυναμία με προσέλκυση παραβατικών;

 


Το  εκλογικό σύστημα για την αποφυγή κυβερνητικής και κατά συνέπεια πολιτικής αστάθειας στη χώρα είναι αυτό που, δυστυχώς, κάθε φορά ο εκάστοτε κυβερνητικός εκλογομάγειρας εφευρίσκει στα μέτρα του κόμματός του… Με μια απλή περιγραφή της διαφοράς των εκλογικών συστημάτων, τα οποία έγιναν γνωστά με τις ονομασίες των πολιτικών που τα σκέφτηκαν, είναι «Σκανδαλίδη» και «Παυλόπουλου». Πονηρά και τα δύο με το δεύτερο να κλέβει επί πλέον 10 έδρες από το προηγούμενο και ακόμα να επιτυγχάνεται με χαμηλότερα ποσοστά η αυτοδυναμία. Σαράντα έδρες «έκλεβε» η νομοθεσία «Σκανδαλίδη» και πενήντα θα «κλέψει» αν στις επικείμενες εκλογές το πρώτο κόμμα είναι αυτοδύναμο.

Δεν υπάρχει βέβαια καμία περίπτωση να φτάσει κάποιο κόμμα στην αυτοδυναμία με τόση κοινωνική δυστυχία, γι’ αυτό τα μεγάλα κόμματα επιστρατεύουν όλες τους τις δυνάμεις με την κάθοδο υποψηφίων, παλιών πολιτικών, φίλων με τους παραβατικούς. Έτσι, όμως, Θα κτίσουμε τη νέα Ελλάδα;

Ας το καταλάβουν καλά οι παλιοί ότι πρέπει να πάνε στα σπίτια τους και να αφήσουν την τύχη της χώρας σε καινούργια πρόσωπα και κόμματα, τα οποία θα συνεργαστούν αρμονικά και υπεύθυνα για το διαφορετικό, αυτό που δεν ήθελαν να εφαρμοστεί οι έχοντες πολύχρονο κοινοβουλευτισμό. Με το ν. 3636/2008 (Παυλόπουλου) αν το συνολικό ποσοστό από τα εκτός Βουλής κόμματα περάσει ελαφρά το 2% επιτυγχάνεται από το πρώτο κόμμα οριακή αυτοδυναμία με 151 βουλευτές και με εκλογικό ποσοστό γύρω στο 39,5%. Το ποσοστό μπορεί να κατέβει στο 38,4 περίπου όταν τα εκτός βουλής κόμματα περάσουν το 5%. Η συγκεκριμένη νομοθεσία δίνει ακόμα τη δυνατότητα για τετρακομματική βουλή να κερδίσει το πρώτο κόμμα αυτοδυναμία με 35.5% αλλά είναι αδύνατον αφού τα εκτός Βουλής κόμματα πρέπει να συγκεντρώνουν από 10 έως 12%.

Για πεντακομματική Βουλή το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37,5% και το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων να είναι μεταξύ 7και 8%. Στην εξακομματική Βουλή η αυτοδυναμία κατακτάται με 38.5% και τα εκτός Βουλής κόμματα να είναι μεταξύ 4 και 5%.

Από την επτακομματική Βουλή τώρα αρχίζει η σημερινή πραγματικότητα αφού είναι σίγουρο ότι το επόμενο κοινοβούλιο θ’ απαρτίζεται τουλάχιστον από επτά κόμματα. Εδώ η αυτοδυναμία χρειάζεται 39,7% και τα εκτός Βουλής κόμματα να μην ξεπερνούν το 3%. Και όσο αυξάνονται τα κόμματα μέσα στη Βούλη τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα για το πρώτο κόμμα.

Στο σημείο αυτό παραθέτομε την ηλεκτρονική διεύθυνση παλαιότερης πρότασής μας για ένα μικτό εκλογικό σύστημα το οποίο μπορεί να ενώσει τις κοινωνίες.

https://eparxiakofos.gr/%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CF%80%CE%BF/

 

 

 

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com