Κυριακή , 20 Ιανουαρίου 2019
Ανακοίνωση

Αναστατώθηκαν ντόπιοι και ξένοι με την πύρινη… γλώσσα σε περιοχές του Δήμου Χανίων

Νέα πυρκαγιά χθες το πρωί στη Μαλάξα – μετά από αυτή στο Καλάμι, τα Μεγάλα Χωράφια και την Αρχαία Απτέρα, η οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία αποτέφρωσε 300 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 10 γεωργικής.

Σε εμπρησμό αποδίδουν την πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το απόγευμα κάτοικοι της περιοχής στη γειτονιά Μετόχι, στα Μεγάλα Χωράφια όπου για καλή τους τύχη άλλαξε φορά ο άνεμος γυρνώντας προς ανατολικά τις φλόγες με αποτέλεσμα να γλιτώσουν τα σπίτια τους και να είναι πιο εύκολο το έργο της πυρόσβεσης. Από τη χθεσινή μετάβαση στα Μεγάλα Χωράφια μιλήσαμε με αρκετούς κατοίκους, οι οποίοι βοήθησαν στο έργο της πυρόσβεσης και επαίνεσαν την άμεση κινητοποίηση του κράτους ενώ ταυτόχρονα διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη κρουνών εφοδιασμού νερού του ΟΑΔΥΚ στη γειτονιά τους ενώ υπάρχει δίκτυο άρδευσης. Με αγανάκτηση και πόνο ψυχής, μας μίλησε ο Σπύρος Μαυροματάκης ιδιοκτήτης ενοικιαζομένων διαμερισμάτων στο Μετόχι, τονίζοντας τα εξής: “Δεν έχουμε κτηνοτρόφους στην περιοχή μας για να υποθέσουμε ότι αυτοί έβαλαν τις φωτιές. Πρόκειται για καθαρό εμπρησμό με πολλές εστίες κοντά σε μικρές τουριστικές μονάδες οι οποίες είναι νόμιμες. Αυτή την περίοδο έχουμε ακόμα λίγους ξένους που τρόμαξαν όπως κι εμείς βλέποντας τις τεράστιες φλόγες να καίνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Ηρέμησαν, όμως, γρήγορα βλέποντας την άμεση κινητοποίηση του κράτους και πολλών κατοίκων που βοηθούσαν στην κατάσβεση. Η μυρωδιά των καμένων θάμνων και δέντρων είναι ακόμα έντονη μια μέρα μετά. Η φωτιά άναψε με πολλές εστίες και έφτασε μέχρι και τον κεντρικό δρόμο παραπάνω από τη γειτονιά μας. Το παράδοξο είναι ότι ενώ εδώ παραπάνω υπάρχει παροχή νερού από τον ΟΑΔΥΚ, δεν μπορούσαν τα οχήματα να εφοδιαστούν με νερό από την πυροσβεστική φωλιά, προφανώς επειδή είναι σπασμένη. Τι άλλο να πω, δεν ξέρω, είμαι πολύ στεναχωρημένος όπως και όλοι μας στη γειτονιά. Ευελπιστώ ότι ύστερα και από αυτό το κακό θα ενεργοποιήσουν την πυροσβεστική φωλιά της γειτονιάς και να εγκρίνουν παλαιότερο αίτημα ώστε με δική μας ευθύνη και έξοδα να τοποθετήσουμε πυροσβεστικές φωλιές στα σπίτια μας”, σημείωσε ο ίδιος.

 

 Εκ μέρους μιας παρέας άγγλων επισκεπτών που μένουν στο Μετόχι, η ξεναγός Έλλεν, είπε: “ Τρόμαξαν στην αρχή αλλά εντυπωσιάσθηκαν στη συνέχεια και ηρέμησαν με την άμεση κινητοποίηση του κράτους να σβήσει όλες τις εστίες τόσο γρήγορα…”.


 Σε καφενείο στα Μεγάλα Χωράφια η παρέα δήλωσε: “Φοβηθήκαμε για τις περιουσίες μας επειδή φύσαγε αλλά υπήρξε άριστος και γρήγορος συντονισμός με τα παλικάρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των άλλων Υπηρεσιών αλλά και πολλούς εθελοντές – όπως εμάς – που βοήθησαν όσο μπορούσε ο καθένας  για να μην επεκταθεί η καταστροφή.


 Ο Σπύρος Μαυροματάκης δείχνει το δίκτυο του ΟΑΔΥΚ στο Μετόχι για την άρδευση με την πυροσβεστική φωλιά, που δεν μπόρεσε να τροφοδοτήσει τα οχήματα με νερό.


 Η φωτιά έφτασε μέχρι τις άκρες του οικοπέδου της οικίας της ζωγράφου Μαρίας Ορφανουδάκη στην  Απτέρα. Όψεις με καμένες εκτάσεις από τη νέα εθνική οδό και από τον κεντρικό δρόμο για την Αρχαία Απτέρα παραπάνω από το Μετόχι.

 


Τον Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσει το δεύτερο συλλεκτικό μας τεύχος. 

http://eparxiakofos.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%83-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com